X 
Cutremure stiri: 505

Fiscul precizează: Controale se mai fac

17 feb. 2016,, 15:45   Business
3956 2
Проверки продолжатся «в определенных случаях»: ГГНИ дала пояснения по поводу моратория
Foto: arena.md
Fiscul mai poate realiza controale ale agentului economic, chiar dacă Minsterul Finanțelor a emis un Ordin privind sistarea acestora.

Serviciul Fiscal Principal de Stat a emis unele precizări cu referire la controalele care pot fi sau nu efectuate de către instituție până la intrarea în vigoare a Legii privind moratoriul asupra controlului de stat.

Fiscul susține că până la intrarea în vigoare a Legii privind moratoriul asupra controlului de stat, se sistează inițierea controalelor la fața locului prin toate metodele de verificare prevăzute de Codul fiscal, inclusiv instituirea posturilor fiscale. Totodată, instituția precizează că prevederile Ordinului nu se aplică asupra controlului fiscal dacă:

- Este efectuat la oficiul organului fiscal (denumit controlul fiscal cameral);

- Este efectuat la cererea persoanelor fizice și juridice;

- Este efectuat în baza deciziei organelor abilitate cu drept de retragere/suspendare a licenței, aprobate prin hotărârea instanței judecătorești;

- Este inițiat în baza hotărârii instanței de judecată;

- În cadrul procesului penal conform ordonanțelor organelor de drept;

- În cadrul colaborării cu autoritățile din alte state în baza tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte și activează în cadrul organizațiilor internaționale de specialitate al căror membru este;

- Verificarea prin contrapunere, în cadrul controalelor enumerate mai sus.

Veniturile la buget trebuiesc asigurate

Prin derogare la cele expuse mai sus și pentru asigurarea acumulării veniturilor la bugetul public național, Serviciul Fiscal de Stat va exercita atribuțiile prevăzute la art. 133 din Codul fiscal și va întreprinde toate măsurile pentru asigurarea stingerii obligațiilor fiscale, inclusiv efectuarea executării silite a obligațiilor fiscale.

Proiectul de Lege privind moratoriu asupra controlului de stat pentru o perioadă de trei luni, care va permite asigurarea unui cadru favorabil dezvoltării mediului de afaceri, optimizării legislative şi instituţionale a controalelor de stat, a fost aprobat de Executiv pe data de 3 februarie.

Documentul are scopul de a limita intervențiile abuzive ale organelor de control faţă de persoanele fizice și juridice care desfășoară activitate de întreprinzător în Republica Moldova.

Totodată, a fost creată linia de telefon, la care agenții economici pot relata despre abuzurile din partea organelor de control, a fost selectat și instruit personalul responsabil de comunicare cu agenții economici, elaborate fișele de model de evidență și mecanismul de reacție la solicitările beneficiarilor. Telefonul 022 823-823 va funcţiona, începând cu ziua de joi, 4 februarie, de luni până vineri, în intervalul orelor 08.00 - 17.00.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав