X 
Cutremure stiri: 507

Constituția Republicii Moldova va fi completată cu un nou capitol

17 feb. 2016,, 17:25   Politică
3085 2

Constituția Republicii Moldova va fi completată cu un nou capitol
Foto: gagauzmedia.info

Activitatea instituției Avocatului Poporului va fi reglementată de Constituție. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de Ministerul Justiției, în baza recomandărilor Comisiei de la Veneția. Documentul a fost aprobat la ședința de astăzi a Guvernului și urmează a fi remis spre examinare Parlamentului, notează NOI.md.

Astfel, noul capitol din Legea Supremă va conține dispoziții cu privire la autoritatea care învestește Avocatul Poporului în funcție, misiunea acestuia, imunitățile și garanțiile, aspecte privind independența și incompatibilitățile Ombudsmanului.

„Pentru a proteja independența instituției Ombudsmanului de fluctuația politică, ar fi bine să fie garantată în Constituție existența acestei instituții și activitățile ei de bază”, se arată în nota informativă a proiectului de lege.

Potrivit prevederilor proiectului, în funcția de avocat al poporului vor putea accede persoanele cu o vechime în muncă de cel puțin 10 ani și o activitate notorie în domeniul apărării și promovării drepturilor omului. Avocatul Poporului va fi numit în continuare de Parlament cu votul majorității deputaților, pe un mandat de șapte ani, care nu va putea fi reînnoit. Revocarea din funcție a avocatului poporului se va efectua cu votul a 2/3 dintre deputați.

Precizăm că înainte de a fi adoptat în Parlament, proiectul de modificare a Constituției urmează să fie avizat de Curtea Constituțională.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав