Cutremure stiri: 503

Guvernul a respins inițiativa PCRM cu privire la statutul de neutralitate permanentă

24 feb. 2016,, 17:59   Politică
3690 3

Правительство отклонило инициативу ПКРМ о статусе постоянного нейтралитета
Foto: kp.md

Cabinetul de miniștri a avizat negativ proiectul de lege propus de PCRM, cu privire la statul de neutralitate permanentă al Republicii Moldova. Membrii executivului au constatat lipsa unor premise obiective și de actualitate pentru adoptarea acestei inițiative, notează NOI.md.

Potrivit avizului emis de Guvern, în proiectul propus de PCRM este promovată o interpretare distorsionată a conceptului de neutralitate. Autorii susțin că prevederile nu reglementează cum Republica Moldova urmează să-și asigure securitatea și apărarea utilizînd statul de neutralitate drept strategie.

„Aceste prevederi vin în contradicție cu un șir de prevederi al tratatelor internaționale în domeniul neutralității, precum și cu obligațiunile asumate de Moldova în calitate de membru ONU”, se arată în avizul executivului.

Potrivit Ministerului de Externe, abordarea propusă în proiect este total ruptă de actualitate. „Evenimentele din ultimul timp au creat o nouă realitate în Europa , caracterizată prin sfidarea principiului dreptului internațional, anexarea de teritorii, utilizarea forței pentru atingerea obiectivelor politice. Toate statele din Europa întreprind măsuri pentru a-și consolida capacitățile de apărare, pe cînd prevederile proiectului doar le subminează”, se mai arată în avizul Guvernului.

Totodată, în aviz se mai menționată că la elaborarea acestei inițiative deputații comuniști nu au luat în calcul problema existenței forțelor militare străine pe teritoriul țării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав