X 
Cutremure stiri: 505

Fiscul „persecută” o întreprindere și nu-i permite să achite salariile angajaților

26 feb. 2016,, 13:12   Business
4258 1
Налоговики "кошмарят" предприятие, не давая ему выплатить зарплату
Foto: vesti.ru
Angajații întreprinderii de construcții a drumurilor „Sahrevar” SRL din Rezina au aprins ieri, în semn de protest, circa 20 de anvelope noi. Muncitorii sînt disperați din cauză că compania nu le poate achita salariul pe cîteva luni ale anului trecut, deoarece Inspectoratul Fiscal a blocat conturile întreprinderii. Fiscul nu a reacționat în niciun fel la acțiunea de protest a angajaților, în schimb ecologiștii au declarat că vor amenda compania pentru poluarea mediului ambiant. Informația a fost comunicată pentru NOI.md de către directorul „Sahrevar”, Anatol Cucerenco.

Potrivit antreprenorului, anul trecut compania „Sahrevar” a efectuat lucrări de construcție a drumurilor în sumă de 4 milioane de lei, însă autoritățile au achitat doar 1,4 milioane de lei, invocînd lipsa mijloacelor. Astfel, compania a acumulat datorii față de furnizori și antreprenori în mărime de 1,7 mil. lei, iar față de angajați – peste 500 de mii de lei.

Ieri, pe contul întreprinderii au fost transferați 300 de mii de lei, sumă suficientă pentru achitarea parțială a salariilor începînd cu luna octomrie 2015, însă Inspectoratul Fiscal a blocat ilegal conturile firmei, invocînd neachitarea TVA-ului în mărime de 20%.

Directorul întreprinderii a menționat că fiscul a blocat conturile firmei și a sechestrat bunurile ei, cu toate că pe 17 decembrie 2015, în cadrul ședinței extraordinare a Ministerului Finanțelor, Ministerului Transporturilor, Inspectoratului Fiscal și Administrației de Stat a Drumurilor s-a decis ca firma respectivă să nu fie persecutată, avînd în vedere că statul nu i-a achitat suma necesară, din lipsă de bani. Totodată, Administrația de Stat a Drumurilor a expediat pe 25 ianuarie curent o scrisoare pe adresa Serviciului Fiscal de Stat și inspectoratele fiscale teritoriale cu aceeași rugăminte – să nu „persecute” compania.

Anatol Cucerenco a subliniat că TVA se achită după plata salariilor și achitarea cu furnizorii de materiale și servicii, însă fiscul acționează după principiul „mai întîi plătește, apoi mori de foame”. „Statul ne datorează bani, dar ne sancționează dublu. Angajații firmei sînt revoltați și înrăiți. Ei nu primesc salariul de mai multe luni, respectiv, nu pot achita serviciile comunale, nu-și pot întreține familiile, iar vinovat rămîn eu”, a menționat directorul companiei „Sahrevar”.

Potrivit antreprenorului, compania este „moartă” deja de trei luni și ar putea dispărea în genere. „Am telefonat la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, la fiscul de la Rezina, însă fără niciun rezultat. Este un banditism local. Chiar dacă statul ne datorează bani, nouă nu ni se permite să le plătim oamenilor, ne iau mijloacele”, a spus Cucerenco. Potrivit întreprinzătorului, anul trecut compania a efectuat lucrări de construcție a drumurilor în raioanele Rezina, Orhei și Telenești. În anul 2015, din volumul total de 4 milioane de lei companiei i-au fost achitați doar 1,4 milioane de lei. Anterior, firma executa lucrări în sumă de 20 de milioane de lei pe an, primind banii pentru munca efectuată peste 1-1,5 luni.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав