X 
Cutremure stiri: 507

Inițiativa legislativă a lui Filat va fi respinsă

1 mar. 2016,, 18:00   Politică
18755 1

Законодательная инициатива Филата будет отклонена
Foto: mail.ru

Săptămîna curentă, miercuri, Guvernul preconizează să examineze în cadrul ședinței sale 41 de chestiuni, inclusiv o remaniere de cadre și 20 de avize la inițiativele deputaților privind introducerea modificărilor și completărilor la legi, comunică NOI.md.

Ministerul Sănătății va propune respingerea a patru proiecte cu propunerile deputaților de completare și modificare a legislației. În particular, un proiect de modificare a Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2015, în ceea ce ține de salarizarea personalului medical, dat fiind că în prezent Ministerul finalizează elaborarea noii metodologii de calculare a salariilor personalului medical. Ministerul dă asigurări că în noua metodologie se vor găsi indicatorii calitativi personali și profesionalismul.

Ministerul Economiei va propune trei proiecte, inclusiv un aviz de respingere o inițiativă legislativă a deputaților.

Pentru înlăturarea barierelor și susținerea comerțului liber, vor fi propuse unele schimbări în Legea cu privire la fabricarea şi circulaţia alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice. Din cerinţele obligatorii pentru fabricarea şi circulaţia alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice se va exclude cerința referitoare la comercializarea pe piaţa internă a băuturilor alcoolice tari ambalate. Se va exclude și noțiunea de dop cu dispersie în calitate de dop de o singură folosinţă, dat fiind că utilizarea lor nu a dat posibilitatea de a exclude falsificarea. Mai mult, asemenea măsuri nu se folosesc nici în țările UE, nici în CSI. Se va exclude și funcția monopolistă a Întreprinderii de Stat „Centrul Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice”. Se va prevedea că certificarea și acreditarea se va efectua de organele acreditate în modul stabilit.

Se va propune avizarea pozitivă a propunerii deputaților de a introduce schimbări în Legea cu privire la locuințe din anul 2015. În prezent, în lege este prevăzut că, după un an de la intrarea în vigoare a legii nominalizate, locuințele rămase neprivatizate vor trece în proprietatea organelor administrativ-teritoriale, unde se află. Termenul «un an» se propune a fi substituit cu «24 luni».

Ministerul Afacerilor Interne va propune schimbări și completări în unele legi. Inclusiv în Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte. Cerința despre termenele de valabilitate a documentului de călătorie pentru refugiaţi se propune să fie schimbat – doi ani cu cinci ani. Termenul de un an pentru documentul de călătorie pentru beneficiarii de protecţie umanitară, de asemenea, se va majora – de la «un an» la «trei ani».

Ministerul Finanțelor va propune nouă proiecte, inclusiv opt avize la propunerile deputaților de inițiativă legislativă de modificare și completare a legislației. În particular, se va propune excluderea din Codul fiscal a cerinței că timbrele de acciz de model vechi rămîn valabile pe termen de un an de la data punerii în aplicare a celor noi. Iar Legea cu privire la punerea în aplicare a capitolului IV din Codul fiscal (Accizele) se va completa cu posibilitatea utilizării timbrelor de acciz de tip vechi pînă la epuizarea stocului de marfă.

Propunerea deputatului Vladimir Filat cu privire la introducerea schimbărilor în Codul fiscal urmează a fi respinsă, întrucît se așteaptă adoptarea schimbărilor și completărilor în legătură cu adoptarea politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав