X 
Cutremure stiri: 505

Proiectul Legii privind moratoriul asupra controlului businessului a fost admis pentru lectura a doua

2 mar. 2016,, 18:00   Business
4187 1
Законопроект о моратории на проверки бизнеса допустили ко второму чтению
Foto: noi.md
Proiectul Legii privind moratoriul de trei luni asupra controlului businessului va fi examinat în lectura a doua la următoarea ședință în plen a Parlamentului. Pentru aceasta au votat majoritatea membrilor Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe la 2 martie. Liderul Partidului Popular European (PPEM), Iurie Leancă, și-a îndemnat colegii să acorde atenție susținută aspectelor tehnologice ale instituirii moratoriului, relatează NOI.md.

Astfel, s-a decis ca proiectul Legii privind instituirea moratoriului, care prevede suspendarea verificării antreprenorilor de către organele de control timp de trei luni, să fie examinat în lectura a doua. Șase dintre cei nouă membri prezenți ai comisiei parlamentare au votat înaintarea proiectului de lege spre examinare în continuare în Parlament.

Iurie Leancă a menționat că instituirea moratoriului va solicita intensificarea controlului tehnic. „Este necesar să se organizeze o eficientă monitorizare electronică, a cărei implementare se realizează cu suportul financiar al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Crearea bazei electronice de date nu va permite organelor de control să facă abuz de putere. În caz contrar, eficiența ei va fi insuficientă”, a menționat Leancă.

Ștefan Creangă, președintele comisiei de profil, a specificat că, înainte de toate, este necesar de votat instituirea moratoriului, apoi trebuie definitivate detaliile. „Sper că moratoriul se va afirma ca măsură pozitivă. Este absolut posibil că el va fi prelungit încă pe trei luni. Aceasta nu înseamnă că verificările vor fi suspendate. Ele se vor efectua în cazurile în care se va confirma activitatea suspectă a agentului economic”, a comunicat Creangă.

La 25 februarie, deputații au votat în prima lectură instituirea moratoriului de trei luni asupra controlului businessului. Parlamentul examinează această inițiativă la sesizarea Guvernului, care intenționează să contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri. În februarie, prim-ministrul Pavel Filip a comunicat despre numeroasele reclamații ale agenților economici în legătură cu controalele nesancționate ale inspectoratelor fiscale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав