Cutremure stiri: 505

În Moldova se va majora considerabil costul licenței pentru casele de schimb valutar

9 mar. 2016,, 10:45   Business
5403 3
În Moldova se va majora considerabil costul licenței pentru casele de schimb valutar
Foto: noi.md
În Moldova se preconizează majorarea considerabilă a taxei la eliberarea licențelor pentru casele de schimb valutar – aproape de 4 ori, de la 3250 pînă la 12000 de lei. Acest fapt este prevăzut de amendamentele la Legea privind reglementarea valutară, elaborate de Banca Națională a Moldovei și aprobate de Guvern, informează NOI.md.

Potrivit BNM, noul cost al licenței pentru CSV va corespunde cu mărimea taxei pentru licență, stabilită pentru alte instituții din sectorul financiar. Spre exemplu, pentru companiile de plată mărimea taxei constituie acum 12 mii de lei, cele de investiții – 10 mii de lei, de asigurări – 13 mii de lei. Actualmente taxa de eliberare a licenței pentru activitatea de schimb valutar cu persoanele fizice a caselor și punctelor de schimb valutar pe lîngă hoteluri constituie 3250 de lei.

Amendamentele prevăd că, în caz de reperfectare a licenței, taxa pentru eliberarea copiei ei autentificate pentru filialele deja active nu se va încasa. Plata pentru licența eliberată hotelurilor, unde funcționează puncte de schimb valutar, va fi majorată de 1,8 ori – pînă la 6 mii de lei, ținîndu-se cont că acestea realizează doar operațiuni de cumpărare a valutei străine.

În afară de aceasta, proiectul de lege prevede că licența de activitate privind schimbul valutar în numerar cu persoane fizice, eliberată acum pe cinci ani, va fi acordată pe un termen nelimitat. Acest fapt este necesar, inclusiv pentru sincronizarea cu acțiunea nelimitată a licențelor eliberate altor subiecți ai sectorului bancar – băncilor, companiilor de asigurări, asociațiilor de împrumut și economii, companiilor de plată și de investiții etc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав