Cutremure stiri: 507

Filip: Guvernul a trasat un plan de acţiuni pentru echilibrarea pieţei de medicamente

11 mar. 2016,, 10:15   Economie
2215 2
Filip: Guvernul a trasat un plan de acţiuni pentru echilibrarea pieţei de medicamente
Foto: gov.md
Guvernul Republicii Moldova a trasat un plan de acţiuni în care şi-a propus să asigure un echilibru pe piaţa de medicamente. Acest fapt a fost relevat de către prim-ministrul Pavel Filip joi, după şedinţa cu instituţiile din domeniu şi cu furnizorii şi producătorii de medicamente.

"Sîntem preocupaţi de faptul că 70% dintre cheltuielile cetăţenilor pentru sănătate revin medicamentelor. Pe piaţă există dificultăţi, au început să dispară anumite tipuri de medicamente. Noi ne-am propus un plan de acţiuni ca în Moldova să existe medicamente necesare la preţuri accesibile", a spus Filip.

Prim-ministrul a menţionat că este vorba despre prezenţa medicamentelor care sînt necesare, dar au început să dispară din farmacii.

"Vreau să spun că scopul principal este asigurarea întregii liste de medicamente. În prezent cetăţenii sînt obligaţi să procure un șir de medicamente din România sau Ucraina", a spus prim-ministrul.

"Acţiunile vor începe chiar din lunile martie și aprilie, planul urmînd să fie implementat pe toată durata anului 2016", a spus Filip.

Potrivit premierului, Guvernul nu şi-a propus prin aceste acţiuni să obţină o reducere de preţuri la medicamente, pentru că problema este mult mai mare, specificînd totuşi că furnizorii de medicamente trebuie să lucreze la un profit normal, dar în niciun caz să aibă supraprofit.

Pavel Filip a atras atenţia asupra prezenţei substituţiei pe piaţă a medicamentelor scumpe şi calitative pe altele de calitate joasă.

"De pe piaţă dispar anumiţi producători de medicamente de renume mondial. Planul nostru de acţiuni prevede simplificarea accesului pe piaţă a medicamentelor autorizate în UE, SUA sau Japonia, ceea ce va diversifica şi îmbunătăţi medicamentele", a subliniat Filip.

În planul Guvernului, de asemenea, este menţionată extinderea reţelelor de farmacii în localităţile rurale, ceea ce va spori accesul populaţiei la medicamente. Este vorba despre extinderea listei de medicamente care sînt eliberate în farmacii fără prescripţie medicală.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав