Cutremure stiri: 507

Discuții aprinse în Parlament, pe marginea optimizării hărții judecătorești

11 mar. 2016,, 15:55   Societate
2355 2

Discuții aprinse în Parlament, pe marginea optimizării hărții judecătorești
Foto : mosadvokat.ru

Inițiativa Guvernului privind optimizarea instanțelor judecătorești din Republica Moldova a provocat controverse în rîndul deputaților. În timp ce reprezentanții guvernării au argumentat că reforma este necesară pentru îmbunătățirea actului justiției, cei ai opoziției i-au acuzat pe primii că încearcă să îngrădească accesul cetățenilor la justiție, notează NOI.md.

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a dat asigurări că, deși numărul instanțelor din toată țara va fi redus pînă la 15, numărul magistraților va rămîne același. „Această reorganizare ne va permite să avem judecători specializați și mult mai bine calificați. S-a opinat deja că prin acest proiect se reduce accesul cetățenilor la justiție, dar nu acesta este scopul și nu astfel de efecte va avea inițiativa. Vom crea timp de 10 ani condițiile necesare în judecătoriile care vor fuziona”, a explicat Cebotari.

„Cît timp, energie și resurse materiale pierd astăzi oamenii pentru a ajunge la instanțele de judecată! Oamenii ani de zile merg prin instanțe. Acum măriți distanța pînă la judecătorii, respectiv costurile se vor mări”, a spus indignat deputatul Artur Reșetnicov.

În replică, Vladimir Cebotari a menționat că accesul la o justiție calitativă este în primul rînd, în interesul cetățenilor. „Accesul la justiție nu este dictat de acei 30 de kilometri parcurși în plus. Accesul la justiție presupune ca actul justiției să fie calitativ, cînd persoana nu trebuie să meargă de zeci de ani în instanță, cînd judecătorul pronunță o hotărîre calificată, argumentată, pe înțelegerea și așteptarea societății”, a remarcat Vladimir Cebotari.

Proiectul a fost aspru criticat și de liderul comuniștilor. „Această lege nu ne trebuie astăzi. Dumneata, prin așa legi, ai distrus Calea Ferată, care acum ruginește, și te-ai apucat cu aceeași îndrăzneală și de sistemul justiției. Trebuie să ne gîndim la calitatea procesului de justiție, și nu la cantitate. Oameni ca dumneata nimeresc în posturi, și apoi noi avem bătaie de cap aici”, a spus Vladimir Voronin.

În urma dezbaterilor, proiectul de lege a fost adoptat în prima lectură cu voturile majorității parlamentare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав