X 
Cutremure stiri: 507

Pedepse mai aspre pentru delapidarea fondurilor externe

12 mar. 2016,, 13:17   Societate
2515 1

Pedepse mai aspre pentru delapidarea fondurilor externe
Foto : vfocuse.md

Delapidarea mijloacelor din fondurile externe de către funcționarii publici va fi pedepsită cu pînă la 15 ani de închisoare și amenzi ce depășesc 100 de mii de lei. Prevederea se conține într-un proiect de modificare a Codului penal elaborat de Centrul Național Anticorupție. Documentul a fost aprobat la ședința de astăzi a Guvernului, notează NOI.md.

Potrivit proiectului, utilizarea contrar destinației a subvențiilor, donațiilor sau ajutoarelor umanitare se va pedepsi cu o amendă de pînă la 80 de mii de lei sau cu pînă la șase ani de închisoare. În cazul persoanelor juridice, amenzile vor crește pînă la 140 de mii de lei.

De asemenea, obţinerea cu rea-voinţă a mijloacelor din fondurile externe, în proporţii mari, prin folosirea unor informaţii false va fi pedepsită cu o amendă de pînă la 100 de mii de lei sau pînă la șase ani de detenție. Inițiativa instituie sancțiuni și pentru deturnarea mijloacelor din fondurile externe. Astfel, schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, de către o persoană publică, a destinaţiei mijloacelor din fondurile externe va fi pedepsită cu o amendă de pînă la 80 de mii de lei sau între doi și șase ani de închisoare.

"Știm în ce situație ne-am pomenit acum cînd trebuie să recăpătăm încrederea partenerilor, de aceea și acțiunile noastre trebuie să fi foarte dure, trebuie să manifestăm toleranță 0 față de fraudarea fondurilor europene”, a menționat Pavel Filip.

Potrivit autorităților, protejarea intereselor financiare ale UE reprezintă un deziderat important atît al instituțiilor comunitare, cît și al autorităților naționale. Anual, din fonduri externe se finanțează numeroase programe menite să îmbunătățească viața cetățenilor. Deși procesul de monitorizare a utilizării acestor fonduri este efectuat de Cancelaria de Stat, acest proces nu implică un control riguros din partea statului.

La etapa actuală, Republica Moldova beneficiază de 2,87 de miliarde de euro sub formă de granturi și credite preferențiale, care sînt implementate în cadrul a peste 800 de proiecte la nivel național.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав