X 
Cutremure stiri: 503

Moldova își va extinde cooperarea economică cu Ucraina și România

12 mar. 2016,, 14:00   Economie
3276 1
Молдова расширит экономическое сотрудничество с Украиной и Румынией
Foto: sharji.net
Moldova este pregătită să-și extindă cooperarea economică și schimburile comerciale cu Ucraina în trilaterala Moldova-Ucraina-România, care va stimula punerea în aplicare a proiectelor în sectorul infrastructurii și energiei și va oferi acces la fonduri suplimentare în aceste domenii. Acest subiect a fost discutat la întrevederea dintre vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, și ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatişin, notează NOI.md cu referire la un comunicat al Ministerului Economiei.

Octavian Calmîc a salutat ideea amplificării cooperării cu țara vecină în formatul trilateral Moldova-Ucraina-România, fapt ce va stimula dezvoltarea proiectelor în infrastructură și sectorul energetic, precum și accesarea fondurilor suplementare în aceste domenii.

„Avem pe agenda relațiilor economice bilaterale un șir de subiecte ce urmează să fie analizate și soluționate în timpul apropiat, atît la nivel de experți, cît și pe platforma Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare comercial-economică, pe care propunem să o organizăm în luna aprilie, inclusiv a întrevederii copreședinților Comisiei. Ne dorim să avem discuții pe sectorul energetic, tranzitul mărfurilor și transporturilor”, a spus ministrul Economiei.

La rîndul său, Ivan Gnatişin a exprimat interesul părții ucrainene pentru dialog în cadrul reuniunii Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru colaborarea comercial-economică și a întrevederii copreședinților în luna aprilie la Kiev.

În cadrul întrevederii oficialii au discutat, de asemenea, despre aplicarea taxelor ecologice, importul produselor lactate ucrainene, colaborarea pe domeniul vamal și energetic, investițiile ucrainene în Moldova.

Amintim că până acum, între Republica Moldova și Ucraina au fost încheiate peste 220 de acorduri, care cuprind aproape toate sectoarele de cooperare. Conform datelor Camerei Înregistrării de Stat, la 1 ianuarie 2016, în Republica Moldova erau înregistrate 970 de întreprinderi cu capital ucrainean în valoare totală de 250 de milioane de lei.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав