Cutremure stiri: 507

Guvernul a aprobat politica bugetar-fiscală pe anul 2016

12 mar. 2016,, 16:15   Economie
6368 2
Правительство одобрило бюджетно-налоговую политику на 2016 г.
Foto: tvc21.md
Guvernul Republicii Moldova a aprobat proiectul politicii bugetar-fiscale pe anul 2016, informează NOI.md.

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a menționat că documentul conține un șir de măsuri pentru susținerea afacerilor. Printre acestea se numără majorarea termenului de raportare a pierderilor rezultate din desfăşurarea activităţii de întreprinzător de la 3 pînă la 7 ani.

Ministrul Finanțelor a subliniat că proiectul politicii bugetar-fiscale pe anul curent prevede tradiționala majorare a accizelor, care se produce practic în fiecare an, ținînd cont de rata inflației. Astfel, în anul 2016, accizele la băuturile alcoolice, țigări, bijuterii și metalele prețioase vor fi majorate în medie cu 10,5%, în conformitate cu prognoza ratei inflației pe anul curent.

Totodată, accizele la produsele petroliere (benzină, motorină și produsele din motorină, gazul lichefiat și gazele naturale) urmează să fie majorate cu 11,4%, care reprezintă prognoza de creștere a PIB-ului în anul 2016, în raport cu anul precedent.

Potrivit lui Octavian Armașu, în anul 2016 urmează să fie introdus un impozit nou pe avere pentru persoanele fizice care dețin imobile scumpe (cu excepția terenurilor de pămînt) cu suprafața mai mare de 120 de metri pătrați, estimate de organele cadastrale la peste 1,5 milioane de lei. Impozitul va constitui 0,8% din costul imobilului estimat de organele cadastrale teritoriale.

Totodată, documentul prevede reducerea cu 2,38 lei/l a accizei la cidrul de mere și pere, ceea ce va permite sporirea volumului de producție a băuturilor fabricate în baza acestei materii prime, va asigura noi acumulări la buget și noi locuri de muncă. În același timp, se propune majorarea impozitului funciar pentru terenurile cu destinație agricolă și terenurile intravilane și extravilane cu 15%, pentru a spori veniturile bugetelor locale și a asigura autonomia financiară la nivel local.

Octavian Armașu a subliniat că se planifică majorarea plății pentru folosirea drumurilor de către automobilele care nu sînt înregistrate în Republica Moldova (vinieta) pe o perioade de o lună și mai mult. Potrivit oficialului, această măsură va preveni situația cînd cetățenii Moldovei conduc pe drumurile țării automobile cu numere străine, fără a achita impozitele la buget, în afară de vinietă. Potrivit documentului, costul vechi al venietelor va fi păstrat doar pentru documentele eliberate pe o perioadă de la 7 pînă la 15 zile.

În afară de aceasta, urmează să fie introdus un nou impozit la automobile, însă deocamdată nu a fost clarificată problema legată de repartizarea mijloacelor pînă la coordonarea acestei chestiuni cu donatorii externi pentru sincronizarea cu Strategia Națională de întreținere și reparație a drumurilor.

În cadrul ședinței, reprezentanții Ministerului Agriculturii s-au pronunțat pentru majorarea accizei la bere cel puțin pînă la 3,5 lei/l, menționînd că în Moldova vînzările de bere ating 110 milioane de litri, iar de vin – doar 4 milioane de litri. În context, reprezentanții ministerului au declarat că majorarea accizei la bere doar pînă la nivelul de 2,38 lei/l este insuficientă. Totodată, reprezentanții Ministerului Agriculturii s-au pronunțat împotriva micșorării cu 2,38 lei/l a accizei la cidrul de mere și pere.

De menționat că miniștrii Finanțelor și Economiei nu au susținut ideea Ministerului Agriculturii, menționînd că nu există motive pentru o majorare substanțială a accizei la bere, iar o analiză mai profundă a acestei probleme va fi făcută în cadrul examinării politicii bugetar-fiscală pe anul 2017, ținînd cont de toate consecințele posibile pentru producătorii de bere.

Se preconizează că deciziile finale pe marginea problemelor contradictorii vor fi luate în cadrul examinării documentului în Parlament.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав