Cutremure stiri: 503

Lupu „va prieteni” cu Germania, Voronin – cu Azerbaidjanul, iar Ghimpu – cu România

17 mar. 2016,, 13:41   Politică
5371 6
Lupu „va prieteni” cu Germania, Voronin – cu Azerbaidjanul, iar Ghimpu – cu România
Foto: democracy.md

Parlamentul a aprobat astăzi hotărîrea cu privire la constituirea grupurilor parlamentare de prietenie cu 37 de state și alte cîteva regiuni, notează NOI.md.


Repartizarea deputaților în cadrul grupurilor de prietenie a fost efectuată proporțional. „Potrivit tradiției care există în Parlament, orice deputat are dreptul să se înscrie în orice grup de prietenie”, a menționat spicherul Andrian Candu.

Astfel, președinte al grupului de prietenie cu Statele Unite a fost ales fostul deputat liberal-democrat George Mocanu. Din componența acestui grup mai fac parte socialiștii Vasile Bolea, Marina Radvan, Grigore Novac, democrații Marian Lupu și Sergiu Sîrbu, comuniștii Oxana Domenti și Elena Bodnarenco.

Totodată, Marian Lupu a fost nominalizat în fruntea grupului de prietenie cu Germania. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, va fi președinte al grupului de prietenie cu România, din care mai fac parte și cîțiva socialiști. Este vorba de Vlad Batrîncea, Vasile Bolea, Oleg Lipschi și Corneliu Furculiță.

Președintele PCRM, Vladimir Voronin, va fi în fruntea grupului de prietenie cu Azerbaidjanul, socialista Zinaida Greceanîi va fi președinte al grupului de prietenie cu Federația Rusă, iar democratul Dumitru Diacov – cu Belarusul. În fruntea grupului de prietenie cu Statul Israel a fost numit liberal-democratul Tudor Deliu, a celui cu Japonia – vicepreședintele Parlamentului Liliana Palihovici, iar cu Turcia – deputatul neafiliat Anatolie Zagorodnîi.

În fruntea cîtorva grupuri de prietenie cu statele europene au fost desemnate deputate din partea PCRM, PD și PL. Astfel, grupul de prietenie cu Austria va fi condus de deputata liberală Alina Zotea, cu Canada – de comunista Oxana Domenti, cu Cehia – de democrata Valentina Stratan, iar cu Grecia – de comunista Ina Șupac.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав