X 
Cutremure stiri: 503

Liberal-democrații, apostrofați: „Nu încercați să trișați”

18 mar. 2016,, 15:07   Politică
8179 4
Foto: noi.md

Inițiativa PLDM privind modificarea procedurii de numire a membrilor Comisiei Electorale Centrale a fost dezbătută astăzi, în plenul Parlamentului.


Potrivit mecanismului propus, opt membri CEC ar urma să fie selectați în urma unui concurs public de o comisie formată din experți neafiliați politic, cu autoritate în domeniu. Aceștia ar urma să fie propuși de opoziția parlamentară. Totodată, deputații PLDM au propus ca cel de-al nouălea membru CEC să fie nominalizat, în continuare, de șeful statului, relatează NOI.md.

Deși liberal-democrații au declarat că obiectivul acestui proiect este depolitizarea Comisiei Electorale, argumentele invocate nu i-au convins pe reprezentanții celorlalte fracțiuni. Inițiativa nu a întrunit numărul necesar de voturi.

„Modificările propuse urmăresc stabilirea unor proceduri transparente şi corecte de selectare a celor mai competente şi integre persoane, care și-ar exercita în mod independent atribuţiile”, a explicat șeful fracțiunii PLDM, Tudor Deliu.

Propunerea a fost privită sceptic de fostul deputat comunist Artur Reșetnicov. „De ce nu ați venit cu această propunere cînd ați fost la guvernare? Încercați să trișați acum prin acest proiect. Legislația electorală este un domeniu sensibil și nu poate fi modificată în funcție de unde se află partidul – la guvernare sau în opoziție”, a explicat Reșetnicov.

Și democrații au acuzat PLDM de oportunism politic, precizînd că în 2010 au fost de acord cu mecanismul în vigoare de numire a membrilor CEC. „Cînd ați fost mai sinceri, în 2010 sau astăzi? În pofida faptului că vorbiți despre depolitizare, cred că vă propuneți o politizare și mai accentuată a CEC”, a subliniat democratul Sergiu Sîrbu.

Precizăm că mandatul membrilor CEC a expirat pe 11 februarie curent, dar a fost prelungit recent de Curtea Constituțională pînă pe 15 mai. Potrivit legii, CEC este constituită din 9 membri – un membru este desemnat de către preşedinte, iar ceilalţi opt sînt desemnaţi de Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав