Cutremure stiri: 501

Situaţia economică şi politică din Moldova a influenţat negativ mediul de afaceri

22 mar. 2016,, 16:45   Business
3472 2
Политическая и экономическая ситуация в Молдове отрицательно сказалась на бизнес-среде
Foto: infotag.md

Situaţia socială, economică şi politică nestabilă a influenţat negativ mediul de afaceri în trimestrul trei al anului 2015.


Acestea sînt datele barometrului de afaceri, prezentate astăzi, 22 martie, în cadrul unei conferinţe de presă, de către preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Franţa-Moldova (CCI France Moldavie), Emmanuel Skoulios.

Potrivit lui, "nemulţumirile politice şi sociale, care au condus la formarea unui nou guvern la începutul anului, îngrijorarea faţă de situaţia macroeconomică şi financiară din Moldova, aşteptarea acordului cu FMI şi incertitudinea în subiectul continuării acordării ajutorului internaţional au influenţat negativ asupra tendinţelor barometrului de afaceri, care a înregistrat o scădere a indicatorilor".

"Sondajul a fost efectuat în perioada 18 ianuarie – 5 februarie, în rîndul a 562 de companii locale şi străine care activează în Moldova. Declinul înregistrat a afectat toate tipurile şi domeniile de activitate, cel mai mare fiind în sectorul financiar, bancar şi de asigurări, în ciuda creşterii vitezei de rotaţie, cauzate de lichidarea celor trei bănci", a spus Emmanuel Skoulios.

Acesta a menţionat, de asemenea, că tendinţele în companiile locale şi cele străine sînt practic identice. În ciuda aşteptărilor optimiste cu privire la perspectivele de dezvoltare, indicele a scăzut brusc. Companiile s-au arătat rezervate în privința previziunilor pentru următorul trimestru, iar sectorul agricol şi cel industrial au prognoze pesimiste.

"În trimestrul patru am obţinut rezultate care arată înrăutăţirea situaţiei din mediul de afaceri. Totodată, datele barometrului spun că investiţiile în anul 2015 au fost cele mai mari începînd cu anul 2011. Investitorii îşi planifică investiţiile pe viitor, iar banii pe care i-au investit anul acesta au fost preconizaţi a fi investiţi încă în anii 2013-2014. Aceasta arată faptul că, dacă acest an a fost unul nefavorabil, atunci în viitor investiţiile pot scădea", a spus preşedintele Organizaţiei de cooperare economică moldo-germană, Wolfgang Gerke.

Potrivit lui, investitorii în primul rînd atrag atenţia asupra stabilităţii politice şi financiare a ţării şi asupra climatului investiţional în ansamblu.

"Noi deja am început să calculăm cîte guverne, cîţi prim-miniştri, cîte ministere ale economiei şi finanţelor s-au schimbat, 4-5? Barometrul a fost creat atît pentru antreprenori, investitori, cît şi pentru Guvern, care trebuie să creeze condiţii favorabile pentru atragerea investitorilor", a spus Wolfgang Gerke.

Directorul general al companiei "Magenta Consulting", Dumitru Slonovschi, a spus că datele au fost colectate în timpul întrevederilor personale cu reprezentanţii companiilor care au comunicat despre desfăşurarea situaţiei, rezultatele trimestrului trecut şi planurile pentru viitor.

"Rezultatele negative erau de aşteptat, dar scăderea nu este atît de mare precum ne-am imaginat-o, luînd în considerare începutul anului şi instabilitatea din ţară. Noi am adăugat în barometru filtre noi, acum putem vedea originea investiţiilor, tipul de activitate şi sectorul acestuia", a comunicat Dumitru Slonovschi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав