Cutremure stiri: 505

Calmîc: Moldova va prelua experiența Franței în dezvoltarea businessului mic

30 mar. 2016,, 13:15   Business
3649 0
Калмык: Молдова заимствует опыт Франции по развитию малого бизнеса
Foto: oficial.md

Republica Moldova va prelua experiența franceză în domeniul afacerilor de nișă.


Acest lucru a fost relevat de către viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, la întîlnirea de la Paris cu secretarul de stat pentru comerț, artizanat, consum și economie socială din cadrul Ministerului Economiei al Franței, Martine Pinville, și reprezentanții Agenției Franceze pentru Export „Business France”, relatează NOI.md.

Principalele teme de discuție au fost impulsionarea și extinderea domeniilor de cooperare economică bilaterală dintre Republica Moldova și Franța, preluarea experienței și a bunelor practici în domeniul afacerilor de nișă din sectorul agroalimentar, stabilirea conexiunilor la nivel de asociații de business sectoriale.

La întîlnirea cu Martine Pinville, ministrul Economiei a vorbit despre situația economică din Republica Moldova, relația cu companiile franceze din țara noastră, precum și oportunitățile de extindere a cooperării bilaterale în sectorul IT, energie, industrie, agricultură etc. Totodată, Octavian Calmîc a trecut în revistă prioritățile Guvernului în domeniul ameliorării climatului investițional pentru atragerea investițiilor străine directe.

„Pe termen scurt ne-am propus să reducem semnificativ numărul actelor permisive eliberate de autoritățile naționale și locale, care, la momentul actual, sînt peste 400 la număr. De asemenea, am introdus un moratoriu pe controale, iar pentru start-up-uri ne-am planificat să le oferim o vacanță pe inspecții de trei ani. Elementul important în efortul autorităților de implementare a reformelor este consensul la nivelul instituțiilor centrale. Totuși, în viziunea noastră, principalul instrument de realizare a reformelor este implementarea Acordului de asociere cu UE și a Acordului de liber schimb”, a spus Octavian Calmîc.

Nu în ultimul rînd, ministrul Economiei a menționat despre condițiile pe care le oferă țara noastră investitorilor străini. Printre acestea au fost enumerate facilitățile fiscale și vamale din cadrul ZEL-urilor și parcurilor industriale, prevederile Acordului de facilitare a comerțului semnat cu OMC, care presupun aplicarea principiului ”unei ferestre” la export, scutirea de taxe vamale a companiilor orientate spre export ș.a. Paralel, se lucrează asupra dezvoltării infrastructurii de afaceri, programelor de suport a antreprenorilor.

La rîndul său, Martine Pinville a salutat determinarea autorităților moldovene privind realizarea angajamentelor cu UE, implementarea principalelor reforme. Oficialul francez a ținut să sublinieze necesitatea îmbunătățirii cadrului de cooperare bilaterală pentru facilitarea schimburilor comerciale și dezvoltarea proiectelor investiționale comune, referindu-se la modificarea Acordului privind dubla impunere. În acest sens, autoritățile franceze urmează să transmită propunerile părții moldovenești și să se inițieze procedurile interne.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав