X 
Cutremure stiri: 507

Socialiștii și comuniștii cer audieri parlamentare pe marginea marșului unionist

31 mar. 2016,, 10:46   Politică
3633 2

Socialiștii și comuniștii cer audieri parlamentare pe marginea marșului unionist
Foto : actualitati.md

Deputații PSRM și PCRM au cerut organizarea unor audieri parlamentare pe marginea „acțiunilor antistatale” din timpul marșului unionist din 27 martie curent.


Parlamentarii au propus ca la audieri să fie invitați conducătorii mai multor instituții, printre care procurorul general adjunct, șeful SIS, ministrul de interne. Propunerea a întrunit 45 de voturi, număr insuficient, relatează NOI.md.

„Duminică au avut loc evenimente cu tentă unionistă, s-au comis mai multe încălcări. Cel mai strigător la cer este faptul că a fost profanat drapelul de stat. Decuparea stemei de stat a Republicii Moldova este o încălcare gravă a Constituției. Solicităm explicații privind măsurile întreprinse de autorități privind identificarea răufăcătorilor”, a menționat deputatul Vlad Batrîncea.

Poziția socialiștilor a fost împărtășită și de liderul PCRM, Vladimir Voronin. „Îi invităm aici pe cei care s-a grăbit să dea aprecieri că tot ce a fost duminică poartă un caracter legal. Propun să desfășurăm audieri detaliate, să vedem ce se întîmplă în Moldova în ultimul timp, unde ne ducem și ce facem”, a spus Voronin.

La rîndul său, liderul PSRM, Igor Dodon, s-a arătat indignat de faptul că legislația Statului Român interzice manifestațiile îndreptate spre lichidarea statalității, pe cînd în Republica Moldova asemenea acțiuni sînt permise și chiar încurajate de guvernare.

„Cei care au permis marșul, au dat scuarul Teatrului de Operă trebuie să vină cu explicații, pentru că acestea contravin Constituției. De ce SIS-ul, organele de anchetă nu se autosesizează cînd se creează organe paralele de conducere, precum Sfatul Țării?”, s-a indignat Dodon.

Liberal-democrații și liberalii au criticat opiniile exprimate de reprezentanții opoziției. „Ceea ce s-a întîmplat duminică e un lucru firesc, care demult trebuia să se întîmple, așa că liniștiți-vă, vă rog”, a spus liberal-democrata Maria Ciobanu.

„Reunificarea să o faceți în România, doamnă Ciobanu, cînd o să fiți persona non-grata în Moldova”, a replicat Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав