Cutremure stiri: 507

În Moldova vor fi întreprinse măsuri pentru stimularea importului de mașini noi

1 apr. 2016,, 15:30   Economie
2792 0
В Молдове примут меры для стимулирования импорта новых машин
Foto: rtr.md

În Republica Moldova urmează să fie întreprinse măsuri în vederea impozitării corecte și echilibrate a automobilelor, pentru a stimula importul de mașini noi.


Declarația a fost făcută de ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, în timpul examinării în Parlament a proiectului politicii bugetar-fiscale și vamale pe anul 2016, informează NOI.md.

Potrivit lui Armașu, pe parcursul următoarelor săptămîni, Ministerul Finanțelor va elabora și prezenta un set de amendamente la legislația în vigoare pentru revizuirea actualului sistem de impozitare a automobilelor înregistrate și neînregistrate în Moldova, care este unul inechitabil.

Ministrul Finanțelor a menționat că proprietarii de automobile înregistrate în Moldova achită impozite de drum dublu față de proprietarii mașinilor neînregistrate, deoarece circa 30 de mii de șoferi ai mijloacelor de transport cu numere străine circulă pe drumurile țării achitînd doar vinieta.

Octavian Armașu a spus că, pentru a asigura o impozitare mai corectă și echitabilă, în proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale pe anul 2016 este prevăzută majorarea semnificativă a taxei pentru folosirea drumurilor de către mașinile care nu sînt înregistrate în Moldova. Astfel, costul vinietei pe un termen de 30 de zile urmează să fie majorat de la 14 euro pînă la 30 de euro, pentru 90 de zile – de la 30 de euro pînă la 90 de euro, pentru 180 de zile – de la 50 de euro pînă la 180 de euro.

Totodată, costul vinietei eliberate pe o perioadă de 7 și 15 zile urmează să fie păstrat la nivelul de 4 euro și 8 euro, respectiv, pentru a nu afecta cetățenii moldoveni care muncesc peste hotare și vin acasă cu mașinile proprii în vacanță și de sărbători.

Mai mulți deputați au menționat că este necesar de întreprins măsuri pentru a stimula dezvoltarea pieței de automobile noi și crearea unor condiții neatractive pentru procurarea mașinilor la mîna a doua și folosirea transportului înregistrat în alte țări, pentru ca Moldova să nu se transforme într-un cimitir de mașini vechi.

În particular, parlamentarii propun să fie stimulat importul de automobile cu mai puțini cai putere, dar ecologice, accizele să fie aplicate în funcție de vîrsta și puterea motorului etc.

Octavian Armașu a menționat că Ministerul Finanțelor va analiza situația și va elabora un set de amendamente la legislație referitoare la accize și impozite la automobile. Potrivit oficialului, pentru elaborarea acestor amendamente, în cadrul Guvernului a fost creat un grup de lucru, în care rolul principal revine Ministerului Finanțelor.

Octavian Armașu a menționat că în cadrul examinării proiectului politicii bugetar-fiscale și vamale pe anul 2016 în lectura a doua Ministerul Finanțelor este dispus să mențină accizele la mașini la nivelul anului 2015, înțelegînd că majorarea lor nu va aduce beneficii reale bugetului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав