Cutremure stiri: 505

Starikov: Moldova, ca stat, se află astăzi în zonă de risc

4 apr. 2016,, 15:12   Politică
10150 22
Эксперты: Молдова, как государство, сегодня находится в зоне риска
Foto: vzglead.md
Irina Astahova

Moldova mai are nevoie doar de „propaganda Timofti”


În weekendul trecut, la Chişinău a avut loc conferinţa internaţională „Moldova şi Rusia: istorie comună, valori comune, o viziune comună pentru viitor”, la care alături de politicieni, persoane publice, savanţi şi cercetători moldoveni au participat şi reprezentanţii clubului Izborsk din Rusia.

Avînd în vedere faptul că conferinţa a fost organizată de Partidul Socialiştilor, iar în calitate de participanţi au fost ideologi şi economişti ruşi cu renume: Alexandr Prohanov, Nikolai Starikov, Mihail Deleaghin, pe reţelele de socializare au apărut imediat comentarii privind „mîna lui Putin” în Moldova. Asemenea etichetări la Chişinău nu miră pe nimeni. Propaganda lui Putin, pretenţiile lui Băsescu, indicaţiile lui Nuland, promisiunile lui Iohannis, recomandările FMI privind strîngerea curelelor - este un şir obişnuit de surse de influenţă externă în ţara noastră.

Singurul lucru ce ne-ar fi mirat ar fi fost dacă în Moldova s-ar vorbi, brusc, despre „propaganda patriotică moldovenească” – să zicem, „propaganda TImofti” – atît de mulţi „străini” sînt la putere în ţara noastră. Cred că concetăţenii noştri ar fi fost receptivi la apelul „conservator” de a-şi apăra şi construi propriul stat, decît să fie apendicele cuiva. În acest sens, experienţa conservatorilor ruşi ar putea fi utilă pentru noi, avînd în vedere că noi parcurgem o cale similară.

Clubul Izborsk din Rusia a fost prezentat la conferinţă de către preşedintele acestuia, scriitorul Alexandr Prohanov. Potrivit lui, această asociaţie a intelectualilor ruşi, politicieni, economişti, preoţi, scriitori – este un fenomen unic al ideologiei moderne ruseşti, unde se adună diferiţi oameni, uniţi de o singură idee – cum să păstreze, să protejeze să dezvolte statalitatea rusă.

Clubul a fost creat în 2012, în oraşul Izborsk, care acum 4 ani a marcat 1150 de ani de la atestare. „Clubul de la Izborsk” nu este un club de interese, ci o armă pentru protejarea statului Rus, avînd în vedere faptul că acum are loc „o confruntare pe viaţă şi pe moarte a ideologiilor”, a menţionat Prohanov.

El consideră că în 1991, Rusia a suferit o înfrîngere zdrobitoare pe toate direcţiile, „noi nu aveam o politică proprie, o economie”. „Băieţii de la Chicago” au distrus totul. Ne-au luat armata. Statalitatea rusă a fost distrusă. Dar a suferit nu doar Rusia. A fost distrusă însăşi ideea creării unei comunităţi de popoare. Rusia trebuia să se destrame, să devină un apendice jalnic de materie primă al Occidentului. Eu, ca participant la această dramă, eram disperat, pînă în momentul în care a început renaşterea misterioasă a Rusiei”.

În prezent, potrivit lui Prohanov, Rusia şi-a conştientizat interesele sale geopolitice. Iar diplomaţia şi armata rusă şi-au confirmat disponibilitatea de a le apăra. „Această regiune, din care face parte Moldova, este extraordinar de importantă pentru Rusia şi ea revine în această regiune”, a menţionat Alexandr Prohanov.

Starikov: În schimbul renunţării la identitatea sa, Moldovei i se propune intrarea fără vize în infern


Nikolai Starikov, istoric, scriitor, membru al Clubului Izborsk a menţionat că Rusia şi Moldova au valori conservatoare comune şi nu au contradicţii şi duşmănie. El s-a întrebat de ce atunci „mai multe forţe politice din lume şi unele forţe din Moldova neagă aceste fapte evidente?” Pentru a răspunde la această întrebare, Starikov a propus „să ne detaşăm de fapte”.

„Care e principalul cuvînt în politica internaţională? Libertate? Nu. Principalul cuvînt în politica internaţională este concurenţa. Anume prin concurenţă se explică ceea ce se întîmplă pe arena politică de veacuri. Prin concurenţă se explică tendinţa actualelor hegemonii mondiale, iar acestea se află în special în SUA, de a menţine această ordine mondială, în care ei, datorită emisiunii necontrolate a principalei valute mondiale – dolarul – îşi menţin un nivel de viaţă înalt, pompînd resurse din diferite regiuni ale lumii”.

În acest sens, Europa unită este un concurent pentru „hegemonii mondiali”, din care fac parte SUA şi Marea Britanie, susţine Starikov. Acestea nu sînt interesate în faptul ca Europa unită să fie puternică şi independentă, de aceea, sînt împotriva ei. „Cel mai mare coşmar” al anglo-saxonilor”, în opinia lui Starikov, este ideea lui Putin privind Europa unită de la LIsabona pînă la Vladivostok. Asta deoarece realizarea acestei idei îi împing pe americani, apoi pe britanici spre periferia politicii mondiale. De aceea, SUA sînt interesate în alimentarea conflictelor în centrul Europei, ca să nu existe cooperare, nici europeană, nici eurasiatică”.

Dacă ne uităm din acest punct de vedere la evenimentele din Ucraina, este evident că este vorba despre o politică deliberată, dar nu o eroare, menţionează Starikov. „Şi aici noi înţelegem că Moldova, ca stat, se află în zona de risc”. Politicienii pro-occidentali se bucură de susţinerea SUA, desfăşoară marşuri în favoarea distrugerii statalităţii RM, tensionînd situaţia în această regiune”, afirmă Starikov.

Totodată, potrivit lui, nimeni, în afară de Rusia, nu este interesat într-o Moldovă liniştită, paşnică, înfloritoare. „Orice om cu raţiune, care doreşte să vadă în ce direcţie trebuie să se mişte statul moldovenesc, va vedea, că, pe de o parte – e piaţa deschisă, unde poate fi comercializată producţia autohtonă, şi nimic ce contravine nici istoriei, nici culturii, nici valorilor, nici tradiţiilor, nu se cere de la statul moldovenesc.

Pe de altă parte, din partea Occidentului, se cere renunţarea la tradiţii, limbă, denumire, la stat, credinţă. În schimb se propun himere, de exemplu, libertatea. Libertatea de ce? Libertatea de a vinde ceea ce acolo nu se vinde, deoarece ei nu au nevoie de asemenea produse? Libertatea de a călători în Europa, neavînd suficienţi bani pentru asta? În schimbul identităţii, statului şi culturii, Europa propune intrarea fără vize în infern”.

Din acest punct de vedere, „orice forţe patriotice nu pot pleda împotriva cooperării cu Rusie, care este interesată vital de stabilitate, prosperitate şi pace în Moldova. Rusia priveşte poporul moldovenesc ca o parte a marii civilizaţii ortodoxe. Noi nu vom lăsa de izbelişte poporul Moldovei”.

Deleaghin: Noi tot vrem valori europene


Renumitul economist rus, luptătorul cu ideologia liberală a Occidentului, Mihail Deleaghin a menţiona că, de fiecare dată cînd vine în Moldova, i se creează impresia că „Dumnezeu a vrut să creeze aici raiul pe pămînt”. „Însă în ultimii ani nu pot săpa de senzaţia că oamenii de la conducere de aici, pentru a fi acceptaţi în rîndul birocraţiei europene, sînt gata să transforme acest pămînt în iad. Şi întreprind multe pentru asta, şi de reuşeşte.

Am mers prin Moldova şi peste tot se văd construcţii nefinisate, în diferite stadii de distrugere. Chiar şi în centrul Chişinăului trebuie să te uiţi sub picioare, pentru că trotuarele sînt pline de găuri. Înainte nu era aşa ceva. Astăzi, unde nu te-ai uita, totul se vinde. Moldova în limbajul energeticienilor se numeşte impasul energetic al Europei. Energia scumpă nu permite dezvoltarea afacerilor. Totodată, la voi, în Transnistria, există o staţie electrică puternică, care încă pe timpurile sovietice exporta energie pînă în Iugoslavia!”

No tot dorim valori europene, afirmă Mihail Deleaghin. Noi am învăţat, apoi am descoperit cu stupoare că valorile europene sînt valorile noastre tradiţionale, iar europenii au renunţat la valorile lor.

„Ei au înlocuit libertatea cuvîntului cu minciuna liberă, propagandă şi ideologizare, libertatea afacerilor – cu libertatea monopolurilor, dacă acestea sînt monopolurile lor. Ei au substituit dreptul internaţional cu terirismul internaţional. Eu m-am obişnuit că Europa e securitate, însă cînd astăzi în Germania oamenii se tem că vor fi acuzaţi de intoleranţă, că vor fi numiţi rasişti. Aceşti oameni au substituit umanismul – esenţa, cum consideram noi, civilizaţiei europene – pe propaganda dezastrului, iar această ideologie ni se impune agresiv drept valoarea de bază a Europei”.

„Rusia ca piaţă este proprietatea Moldovei. Tot ce puteţi produce, noi vom absorbi, ca un sol uscat. Însă oamenii de aici, care de dragul integrării europene distrug propria economie, îmi este greu să-i numesc altfel decît criminali. Rusia nu are nevoie de un milion de oameni nefericiţi care vin la noi la lucru. Rusia are nevoie de 5 milioane şi mai mult aici, pentru ca ei să poată lucra liniştiţi pe pămîntul lor şi care ne-ar deţine ca piaţă de desfacere”.

„Există diferenţă între noi şi ţările occidentale. SUA, Europa au nevoie de guverne pro-americane aici. Noi însă avem nevoie de patrioţii popoarelor, de guverne pro-moldoveneşti, care îşi iubesc poporul şi pămîntul”.

Ieşirea din „captivitatea mintală”


Participanţii din Moldova la conferinţă au menţionat legăturile multiseculare dintre Moldova şi Rusia, istoria relaţiilor şi interacţiunii lor. Liderul socialiştilor Igor Dodon a menţionat că istoria relaţiilor moldo-ruse are peste 650 de ani. El a menţionat temelia de bată a acestor relaţii – ortodoxia. „Noi am devenit parte a civilizaţiei ortodoxe unice”.

Astăzi, atît în faţa Moldovei, cît şi în faţa Rusiei se află o provocare comună – influenţa „valorilor” europene. Noi nu sîntem împotriva modernizării economiei, dar împotriva ca să ni se comercializeze „la pachet” şi valorile netradiţionale, a declarat Igor Dodon. Potrivit lui, „elita moldovenească coruptă s-a resemnat cu statutul de colonie al ţării lor”. Însă „poporul moldovenesc se trezeşte, noi trebuie să ne apărăm independenţa şi autonomia”. Noi trebuie să decidem singuri ce să facem”, a menţionat Igor Dodon.

Politologul, deputatul parlamentului RM Bogdan Ţîrdea, a fost desemnat şeful filialei Clubului Izborsk în Moldova. El consideră că pe această platformă ar putea fi consolidate cele mai strălucite minţi din Moldova pentru ca „cu ajutorul investiţiilor intelectuale să contribuim la consolidarea statalităţii moldoveneşti, a valorilor moldoveneşti, care se află astăzi în pericol”.

Ţîrdea a menţionat că „astăzi, în Moldova au devenit o modă discuţiile privind „acapararea statului”. Totodată, noi atragem puţin atenţie „captivităţii mintale”. Pe parcursul mai multor ani, nouă ni se impune o anumită paradigmă, din care nu mai putem ieşi. Spre exemplu, astăzi, ni se spune că federalizarea e un rău. Adică în SUA, Belgia şi alte state aceasta e un lucru bun, iar pentru Moldova – e un rău. De ce? Nu pentru că federalizarea împiedică unirea cu România ?

Astăzi ni se spune că neutralitatea este un mecanism depăşit. Dar de ce pentru Elveţia şi alte ţării este un avantaj, iar pentru noi nu? Pentru a scoate pacificatorii ruşi, a-şi instala propriile baze militare şi a începe un război pe teritoriul nostru? În această situaţie noi preferăm să fim adepţii înţelepciunii populare: mai bine o pace rea decît o ceartă bună.

Ni se spune că Occidentul înseamnă tehnologii. Dar unde sînt aceste tehnologii? Eu nu le-am văzut nici în România, nici în Bulgaria, nici în Moldova. Noi de 14 ani ne mişcăm în direcţia Occidentului – unde sînt noile locuri de muncă, unde sînt noile uzine, unde sînt investiţiile şi tehnologiile noi?”

Bogdan Ţîrdea consideră că în prezent, dezvoltarea mondială, tehnologiile se mută spre Est. „Noi trebuie să ne mişcăm mai repede din acest eurocentrism spre o nouă paradigmă, unde este o creştere economică rapidă, noi centre de putere şi de influenţă, noi tehnologii. Aici sînt noi posibilităţi pentru majoritatea cetăţenilor noştri, aici este ieşirea din această criză, din această captivitate mintală”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав