X 
Cutremure stiri: 503

Se așteaptă reforme majore în sistemul judiciar, cu schimbarea Constituției

6 apr. 2016,, 09:00   Societate
14545 4
Грядут крупные реформы в судебной системе, с изменением Конституции
Foto: mosadvocat.ru

Săptămîna curentă Guvernul prevede să examineze la ședința sa din 6 aprilie 22 de chestiuni, inclusiv una de cadre, relatează NOI.md.


Ministerul Justiției va prezenta trei proiecte, inclusiv proiectul modificărilor la Constituție, în care se solicită schimbarea statutului judecătorilor.

În prezent, inițial judecătorii sînt desemnați pe un termen de cinci ani, iar după expirarea acestui termen judecătorii pot fi numiţi în funcţie pînă la atingerea plafonului de vîrstă, stabilit în condiţiile legii. Se solicită modificarea acestui termen și numirea judecătorilor în funcție pînă la atingerea plafonului de vîrstă.

În afară de aceasta, se propune să se introducă o prevedere, în baza căreia Președintele ar putea respinge candidatura doar o singură dată. Prevederea, potrivit căreia președintele, vicepreședintele și magistrații Curții Supreme de Justiție sînt desemnați de Parlament la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, se propune să se excludă.

Se sugerează să se modifice ordinea promovării şi transferării judecătorilor. Actuala ordine, potrivit căreia promovarea judecătorilor se face numai cu acordul acestora, se propune să se completeze cu prevederea privind numirea lor în baza unor criterii obiective, în funcție de meritele lor și în mod transparent. Care anume criterii și în ce mod nu se specifică. De asemenea, judecătorii ar putea avea imunitate funcțională.

Articolul privind resursele financiare ale instanțelor judecătorești se propune să se completeze cu prevederea, potrivit căreia la elaborarea, aprobarea și introducerea modificărilor la bugetul de stat ce țin de activitatea Consiliului Superior al Magistraturii va fi obligatorie coordonarea acestora cu instanță. Se mai propune completarea Constituției cu articolul, potrivit căruia CSM este garantul autorității judecătorești.

În afară de președintele Curții Supreme de Justiție, ministrul Finanțelor și Procurorul General, în componența Consiliului Superior al Magistraturii se propune să se introducă judecătorii aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor, iar locul profesorilor de drept să fie luat de reprezentanții societății civile cu experiență în domeniul dreptului. Totodată, se propune ca majoritatea membrilor Consiliului să fie judecători, fără a specifica, însă, numărul acestora. Membrii Consiliului vor fi desemnați pe un termen de 6 ani, fără posibilitatea de a fi numit în mod repetat.

Ministerul Economiei a propus un proiect de completări la un șir de legi. Astfel, Codul Civil se propune să se completeze cu articolul privind rapoartele reglementate de legislația civilă, noțiunea de consumator și profesionist. Profesionist se propune să se numească orice persoană fizică sau juridică care acţionează în scopuri ce ţin de activitatea de întreprinzător sau profesională. Codul se propune să se completeze cu prevederi noi privind dreptul și ordinea de revocare a unui șir de contracte speciale.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor va propune un proiect de lege pentru aprobarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională pentru anii 2016-2020.

Totodată, se va propune proiectul hotărîrii Guvernului privind inițierea negocierilor între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, acordat pentru reconstrucția sediului Parlamentului și infrastructurii de transport.

Ministerul Finanțelor va propune proiectul Regulamentului cu privire la modul de aplicare a facilităților fiscale și vamale la importul mijloacelor de transport cu destinație specială.

Ministerul Sănătății va propune proiectul Hotărîrii cu privire la modificarea și completarea Programului Național în domeniul alimentației și nutriției pentru anii 2014-2020 și a Planului de acțiuni pentru anii 2014-2016 privind implementarea Programului național. Se solicită completarea documentului cu prevederea privind componența nominală a Consiliului consultativ pentru coordonarea Programului național și Regulamentul Consiliului consultativ.

Ministerul Afacerilor Interne va propune un proiect de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Georgiei privind readmisia persoanelor aflate în situație de ședere ilegală.

Ministerul Culturii va propune un proiect al acordului între Ministerul Culturii al RM și Ministerul Culturii al Franței privind cooperarea în domeniul patrimoniului cultural.

Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor va propune un proiect al Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Lituaniei privind conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав