X 
Cutremure stiri: 503

Guvernul a aprobat Strategia națională de dezvoltare regională pentru anii 2016-2020

6 apr. 2016,, 17:35   Economie
2480 0

Guvernul propune o nouă Strategia națională de dezvoltare regională
Foto: gov.md

Dezvoltarea echilibrată și durabilă în toate localitățile Republicii Moldova – acesta este obiectivul noii Strategii naționale pentru dezvoltare regională, pentru anii 2016-2020.


Printre principalele obiective ale Strategiei se numără: asigurarea accesului la servicii și utilități publice calitative, creșterea economică în regiuni și o guvernanță îmbunătățită în teritoriu.

Potrivit autorităților, una din problemele regiunilor ține de subfinanțarea administrațiilor publice locale sau gestionarea ineficientă a resurselor disponibile. „Alocarea anuală a doar 1% din veniturile bugetului de stat, este o sumă infimă pentru realizarea unui proces amplu de dezvoltare regională. În același timp, există un șir de alte fonduri naționale, Fondul Ecologic Național, Fondul Rutier, Fondul de Eficiență Energetică, care finanțează proiecte conexe procesului de dezvoltare regională, însă o sinergie a acestor fonduri nu este asigurată”, se arată în Strategie.

O altă probleme se referă la capacitatea redusă a administrațiilor de a presta servicii publice în mod independent. „Dimensiunile mici ale localităților, combinate cu potențialul economic scăzut, afectează negativ capacitatea administrativă a autorităților locale de a-și îndeplini obligațiile”, se mai arată în document.

În acest sens, autoritățile își propun să sporească competitivitatea economică a regiunilor, inclusiv prin atragerea investițiilor. Un alt obiectiv ține de reducerea diferențelor de dezvoltare între regiuni.

Implementarea Strategiei Naționale pentru dezvoltare regională pentru anii 2016-2020 urmează a fi implementată în două etape. Documentul urmează a fi adoptat mai întîi de Parlament.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав