Cutremure stiri: 503

Guvernul a aprobat modificarea Constituției

6 apr. 2016,, 18:15   Societate
3492 0

Правительство одобрило изменение статей Конституции
Foto: unimedia.info

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul amendamentelor în articolele Constituției care reglementează activitatea procuraturii.


Documentele urmează să fie avizate de Curtea Constituțională, iar decizia finală va fi luată de Parlament.

Decizia Guvernului luată în cadrul ședinței de miercuri, 6 aprilie, se referă la noua Lege a procuraturii, adoptată recent de Parlament. Modificările se referă la articolele 124 și 125 din Constituție, care stipulează roul și funcțiile procuraturii, procurorului general și Consiliului Superior al Procurorilor, informează NOI.md.

Adoptarea la sfîrșitul lunii februarie a noii Legi a procuraturii a necesitat modificarea legislației și ajustarea actelor normative la noua lege. În primul rînd, modificările se referă la Constituție. Astfel, după aprobarea amendamentelor respective de către Parlament, articolul 125 din Constituție va stipula că procurorul general este numit de către președintele Moldovei la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, iar mandatul lui constituie șapte ani și nu poate fi prelungit.

Prezentînd proiectul de hotărîre al Guvernului, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a menționat că reforma procuraturii se realizează în cadrul implementării strategiei de reformare a justiției pe anii 2011-2016. Conform documentului, scopul general al strategiei constă în edificarea unei justiții independente, transparente și eficiente, care să corespundă standardelor europene și să asigure supremația legii și consolidarea credibilității justiției în rîndul societății.

Amintim că noua Lege a procuraturii a fost adoptată de Parlament pe 25 februarie 2016. Amendamentele legislative vor intra în vigoare la 1 august 2016. În conformitate cu legislația în vigoare, procurorul general este ales pe un termen de cinci ani. Totodată, procurorul general poate fi numit și demis doar de Parlament.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав