Cutremure stiri: 503

Cod de etică şi conduită pentru deputaţi

8 apr. 2016,, 10:50   Politică
3801 1
Депутатов хотят лишать надбавок к зарплате за непристойное поведение
Foto: omg.md

Deputaţii care vor avea un comportament neadecvat vor fi lipsiţi de funcţii importante în comisii, de dreptul de a ţine discursuri în plen şi de indemnizaţia pentru participarea la şedinţele Parlamentului.


Prevederile se regăsesc într-un proiect de lege cu privire la codul de etică şi conduită. Documentul a fost iniţiat de un grup de legislatori şi va fi supus dezbaterilor.

Codul de etică al deputaţilor interzice limbajul ofensator, atacurile personale sau gesturile obscene. Dacă preşedintele Parlamentului constată utilizarea unui limbaj ofensator, legislatorul este obligat să-şi retragă cuvintele, în caz contrar va fi sancţionat disciplinar.

În document se mai spune că parlamentarii nu vor putea veni la muncă în altă ţinută decât cea oficială.

Inclusiv în afara şedinţelor de plen sau de comisii, alesul poporului nu trebuie să insulte, să ameninţe sau să îndemne la violenţă.

Potrivit proiectului, o comisie va crea funcţia de comisar de etică. Aceasta va monitoriza activitatea deputaţilor. Postul nu poate fi ocupat de un fost parlamentar sau membru al Guvernului în decursul ultimilor opt ani.

La fel, aleşii poporului nu vor avea voie să accepte cadouri, favoruri, servicii, invitaţii sau orice alte avantaje pentru ei sau pentru familia lor. Interdicţia nu se aplică în cazul cadourilor simbolice.

Dacă primeşte totuşi un dar, deputatul va trebui să-l restituie sau să anunţe comisarul pentru etică despre aceasta.

Parlamentarul nu poate lipsi nemotivat de la şedinţele plenare, în caz contrar nu va primi indemnizaţiile pentru zilele în care a lipsit.

În prezent, remunerarea pe care o ridică un parlamentar, pentru participarea la o şedinţă, este de 50 de lei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав