X 
Cutremure stiri: 503

Care a fost cel mai darnic preşedinte la împrăştiat medalii

11 apr. 2016,, 15:30   Societate
5738 5
Определен самый щедрый на госнаграды президент Молдовы
Foto: mold.su

Nici preşedintele Nicolae Timofti – ca şi antecesorii săi – n-a scăpat de acuzaţia risipei distincţiilor de stat, diverşi „numerologi” din presă contabilizându-i deciziile în acest sens, aşa cum au făcut-o şi în cazul celorlaţi şefi de stat.


Pentru a elimina dubiile şi a redimensiona întrucîtva nemeritata titulatură de cel mai generos preşedinte, Deschide.MD a solicitat Preşedinţiei statistica disctincţiilor acordate în mandatul lui Nicolae Timofti, punând-o în comparaţie cu ce-au izbutit la acest capitol foştii preşedinţi de stat.

Ei, bine, adevărul de constrânge să afirmăm că NU Nicolae Timofti este „cel mai generos preşedinte". Cap de top este chiar Mircea Snegur, primul nostru preşedinte care, în cei patru ani în care s-a aflat în fruntea statului, a acordat 3834 de distinţii. Pe când Vladimir Voronin – care a condus ţara timp de opt ani şi a avut, deci, de două ori mai mult timp la dispoziţie – a semnat aproape de două ori mai puţine decrete în acest sens.

În cei patru ani de mandat, Nicolae Timofti a acordat 1600 de distincţii, Petru Lucinschi – cu circa 200 de distincţii mai mult decât Timofti.

Cei doi preşedinţi interimari pe care i-a avut Republica Moldova, nici ei, nu s-au zgârcit: într-un an şi două luni, Mihai Ghimpu a acordat peste o mie de discincţii de stat, în timp ce Maria Lupu - în doi ani şi trei luni de mandat - a bucurat în sensul acesta 965 de persoane.

În funcţie de media anuală, topul iese cam aşa: Mircea Snegur - 852 de disctincţii (pe an), Mihai Ghimpu - 816, Marian Lupu - 798, Petru Lucinschi - 434, Nicolae Timofti - 400 şi Vladimir Voronin - 259 de disctincţii.

Întrebat câte cazuri de restituire a distincţiilor de stat au fost înregistrate, secretarul general al Preşedinţiei, Ion Păduraru, ne-a spus că doar unul singur. Este vorba despre jurnalistul Dumitru Ciubaşenco care a renunţat la Ordinul Republicii, oferit de Mihai Ghimpu, după ce preşedintele interimar de atunci i-a oferit aceeaşi distinciţie şi fostului preşedinte gerogian Mihail Saakasvili.

Vedeţi, în continuare, în detalii (numărul şi tipul distincţiilor pe care le-a acordat fiecare şef de stat):
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав