X 
Cutremure stiri: 503

În Parlamentul Moldovei a fost creat un Consiliu de Integrare Europeană

13 apr. 2016,, 14:45   Politică
4070 6
В парламенте Молдовы создан Совет по евроинтеграции
Foto: ritmeurazia.org

În Parlamentul Moldovei a fost creat un Consiliu de Integrare Europeană, relatează NOI.md.


Acesta are menirea să asigure mecanismul de legătură și coordonare în procesul de integrare europeană a Moldovei și armonizarea legislației naționale cu legislația UE.

Hotărîrea privind crearea Consiliului menționat a fost adoptată de Biroul Permanent al Parlamentului.

Consiliul parlamentar de Integrare Europeană va efectua monitorizarea procesului de implementare a Acordului de Asociere RM – UE și va asigura agenda legislativă în vederea executării angajamentelor asumate de țara noastră pentru realizarea Acordului de Asociere cu UE.

Totodată, Consiliul va coordona chestiunile ce țin de realizarea politicii de integrare europeană și va organiza dezbateri publice pe marginea acestei chestiuni, va efectua controlul parlamentar al implementării Acordului de Asociere și Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE.

Deputații care vor face parte din Consiliul menționat vor participa la elaborarea strategiilor de integrare europeană a Moldovei, vor monitoriza eficiența activității delegațiilor parlamentare în cadrul forumurilor europene.

Consiliul parlamentar de Integrare Europeană va fi abilitat cu dreptul de a solicita Guvernului informații privind integrarea europeană, de a audia membrii Guvernului, de a–și expune părerea în legătură cu poziția Moldovei în relațiile cu UE, de a monitoriza negocierile între Guvernul și instituțiile UE, de a efectua controlul Guvernului la capitolul valorificării instrumentelor și asistenței financiare europene.

Consiliul va fi informat de Guvern prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene pe marginea chestiunilor de pe agenda europeană ce prezintă interes pentru Moldova, precum și a rezultatelor negocierilor, gradului de executare a angajamentelor de armonizare a legislației, proiectelor de lege prezentate de către Guvern Parlamentului în vederea realizării acordurilor cu UE, modului de valorificare a fondurilor europene.

Consiliul de Integrare Europeană va fi condus de spicherul Parlamentului, Andrian Candu. Din acesta vor face parte 15 membri, inclusiv vicepreședinții Parlamentului, nouă șefi ai comisiilor parlamentare, președinții Comitetului parlamentar pentru Asociere Moldova – UE și delegației Moldovei la Adunarea Parlamentară Euronest, secretarul general al Parlamentului și șeful Direcției generale juridice a Secretariatului Parlamentului.

Potrivit Regulamentului, Consiliul parlamentar de Integrare Europeană se va convoca odată pe lună, ca regulă, ședințele vor fi deschise.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав