X 
Cutremure stiri: 503

Guvernul a abrogat 169 de ordine ale Serviciului Vamal

13 apr. 2016,, 17:49   Economie
3815 0
Правительство отменило 169 приказов Таможенной службы
Foto: gov.md

Guvernul Moldovei a abrogat 169 de ordine ale Serviciului Vamal ce țin de reglementarea activității de antreprenoriat, relatează NOI.md.


Cabinetul de miniștri a adoptat decizia respectivă la propunerea Ministerului Economiei în vederea executării dispoziției emise mai devreme de Prim-ministrul Pavel Filip.

El a dispus revizuirea ordinelor Serviciului Vamal care afectează activitatea agenților economici, în ceea ce privește procedurile, condițiile și restricțiile impuse agenților economici în cadrul inspecțiilor vamale, menționînd, spre exemplu, că există ordine emise de Serviciul Vamal fără consultarea cu comunitatea de afaceri, fără analiza impactului acestora asupra mediului de afaceri, iar unele chiar și fără publicare și înregistrare în Registrul actelor emise.

Pavel Filip a solicitat atunci Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor și Ministerului Justiției să analizeze în termen de o lună aceste ordine și să le ajusteze la legislație, în scopul introducerii unor reguli transparente și clare pentru afaceri în beneficiul antreprenorilor.

După cum a menționat viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, în urma analizei efectuate s-a depistat că numai în perioada anilor 2000-2016 Serviciul Vamal a emis 439 de ordine care au avut un impact negativ asupra activității de antreprenoriat.

Cele 169 de ordine abrogate sînt documentele nevalabile, care s-au învechit odată cu apariția prevederilor actelor normative adoptate recent sau contravin actelor normative de forță juridică superioară.

În plus, printr-o hotărîre de Guvern 52 de acte normative din numărul total al documentelor analizate vor fi revizuite de către Grupul de lucru al Comisiei de Stat pentru reglementarea activității de întreprinzător, în conformitate cu procedurile stabilite, un document va fi supus expertizei juridice, iar alte 6 acte normative vor fi publicate în Monitorul Oficial.

Octavian Calmîc a spus că dacă ulterior vor mai fi depistate documentele emise de Serviciul Vamal în perioada anilor 2000-2016 care nu au fost incluse în niciuna din liste (pentru anulare, revizuire, expertiză juridică, publicare), acestea vor fi considerate drept nevalabile.

Pavel Filip a specificat că hotărîrea adoptată de Cabinetul de miniștri arată că atunci cînd există voință și dorință rezultatele pot fi obținute într-un timp scurt. El a mulțumit Serviciului Vamal pentru deschidere, menționînd că datorită reformelor inițiate recent Serviciul Vamal va deveni un partener al businessului autohton.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав