X 
Cutremure stiri: 505

Expert: Businessul din Moldova trebuie să-şi asume riscuri pentru o cooperare de durată cu UE

14 apr. 2016,, 11:30   Business
3555 2
Эксперт: Бизнесу Молдовы стоит рискнуть
Foto: civic.md

Businessmenii moldoveni ar trebui să-şi asume riscurile şi posibilele pierderi financiare de dragul cooperării de durată cu partenerii din UE, consideră directorul Asociaţiei Businessului European din RM, Mariana Rufa.


Ea a spus miercuri, la seminarul "Liberalizarea comerţului între UE şi RM: realităţi şi aspecte practice pentru dezvoltarea companiilor autohtone", organizat de centrul Expert-Grup, că "diversificarea pieţelor de desfacere este un element important pentru dezvoltarea businessului moldovenesc".

"Cooperarea cu o ţară poate duce la probleme serioase. Moldova le-a întâlnit şi nu o dat, când cel mai mare partener comercial - Rusia a introdus embargo la vinurile, fructele, carne, conservele moldoveneşti", a amintit expertul.

Consilierul pentru comerţ al Delegaţiei UE în Moldova, Vasile Plămădeală, a subliniat că Acordul de Asociere RM-UE, inclusiv privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC) "nu au distrus economia Moldovei, ba dimpotrivă, deschide pentru antreprenorii săi cea mai mare piaţă de desfacere cu 500 mil. de cumpărători care au potenţial înalt de cumpărare".

Potrivit spuselor sale, "antreprenorii au nevoie să fie informaţi despre oportunităţile şi avantajele comerţului cu UE" şi în acest sens a fost creată pagina web http://exporthelp.europa.eu, prin intermediul cărei doritorii pot studia toate cerinţele impuse de comerţul cu UE".

Membrul Consiliului economic al Prim-ministrului, Olga Melniciuc, a vorbit despre sursele de finanţare şi posibilităţile de sprijinire a antreprenorilor în contextul implementării DCFTA. Astfel, modalităţile de a beneficia de credite cu dobânda de 0% pentru realizarea proiectelor pot fi găsite pe pagina web http://finantare.gov.md.

Seminarul a fost organizat în cadrul programului "UK-MD: Sprijinirea reformelor din Moldova". Evenimentul deja a avut loc în unele raioane din ţară cu scopul de a informa antreprenorii despre avantajele, provocările şi impactul asupra activităţii lor a implementării DCFTA. Anterior, un sondaj a demonstrat că 67% din respondenţi nu sunt informaţi despre DCFTA sau cunosc foarte puţine.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав