X 
Cutremure stiri: 507

Cînd Parlamentul va exammina noua componenţă a CEC?

15 apr. 2016,, 12:15   Politică
2712 2
Когда парламент рассмотрит новый состав ЦИКа?
Foto: kp.md

Proiectul deciziei privind numirea noii componenţe a Comisiei Electorale Centrale (CEC) a fost remis spre definitivare.


În cadrul şedinţei în plen din 14 aprilie un şir de deputaţi au solicitat explicaţii în legătură cu unele candidaturi propuse, transmite NOI.md.

Deputaţii au solicitat reverificarea dosarelor personale ale candidaţilor şi remiterea lor, în particular, Comisiei Naţionale de Integritate.

Încă un moment discutabil a fost cumularea funcţiilor de cîţiva candidaţi. Astfel, legislatorii au solicitat Partidului Democrat (PD) să verifice legalitatea înaintării candidatului din partea socialiștilor, Maxim Lebedinschi, care la moment ocupă funcția de președinte al Consiliului municipal Chișinău. Deputații din PSRM, la rîndul lor, s-au pronunțat împotriva candidaturii lui Eduard Răducanu, care recent a fost numit șef al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

Proiectul privind numirea noii componențe a CEC a fost returnat Comisiei juridice, pentru numiri și imunități a Parlamentului, care la 13 aprilie a dat aviz pozitiv proiectului de lege. Președintele comisiei, deputatul din PD, Raisa Apolschi, a precizat atunci că examinarea acestui proiect de decizie în Parlament va avea loc în două etape. Inițial deputații vor examina legalitatea ocupării de către candidații propuși a funcțiilor de membri ai CEC, apoi – numirea lor.

Din componența precedentă a CEC, din care fac parte nouă membri, au rămas doar trei – secretarul CEC Andrei Volentir, Vasile Gafton și Eduard Răducanu. Din noua componență a comisiei fac parte Veaceslav Agrigoroaie, Rodica Ciubotaru, Sergiu Gurduza, Maxim Lebedinschi și Alina Rusu. Încă un posibil candidat la funcția de membru al CEC a devenit Vladimir Șarban, consilier al Președintelui pe probleme sociale, pe care Nicolae Timofti l-a propus la 14 aprilie.

Anterior documentul a fost avizat pozitiv de Comisia juridică, pentru numiri și imunități a Parlamentului. Președintele comisiei, deputatul din PD, Raisa Apolschi, a precizat atunci că examinarea acestui proiect de decizie în Parlament va avea loc în două etape. Inițial deputații vor examina legalitatea ocupării de către candidații propuși a funcțiilor de membri ai CEC, apoi – numirea lor.

Precizăm că proiectul deciziei privind noua componență a CEC a fost prezentat la 12 aprilie. În acesta nu se regăsește președintele în exercițiu Iurie Ciocan. Comisia Electorală Centrală are în componența sa nouă membri. Opt dintre ei sînt propuși de Parlament, al noălea – de Președinte. Mandatele actualilor membri ai comisiei au expirat la 11 februarie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав