Cutremure stiri: 505

Serviciul Vamal discută cu mediul de afaceri simplificarea sistemului de autorizare la import şi export

19 apr. 2016,, 13:45   Business
3591 0
Таможня Молдовы обсуждает с бизнесом упрощение авторизации для импорта и экспорта
Foto: gov.md

Accesul mediului de afaceri la informaţii actuale şi complete pentru importul şi exportul de mărfuri este discutat astăzi de conducerea Serviciului Vamal şi reprezentanţii agenţilor economici care desfăşoară activitate de comerţ extern.


Graţie reformei realizate în Moldova cu sprijinul USAID în cadrul proiectului special BRITE, în ţară este simplificat sistemul de autorizare la importul şi exportul producţiei.

"O parte separată a acestui sistem este tariful vamal integrat (TARIM), al cărui scop principal este de a reduce cheltuielile şi timpul de aşteptare al agenţilor economici la exportarea/importarea producţiei din Moldova", au comunicat surse din cadrul Serviciului Vamal.

În prezent, în Republica Moldova există peste 10 instituţii – ministere, agenţii, comisii interdepartamentale – care eliberează permisiuni de activitate economică externă. Aceste instituţii nu-şi coordonează activitatea, ceea ce, respectiv, duce la dublarea eliberării documentelor permisive pe care trebuie să le prezinte importatorii sau exportatorii.

Scopul noului TARIM este de a oferi acces businessului la informaţii veridice şi complete necesare pentru import sau export.

Cu ajutorul bazei de date TARIM, vameşilor le va fi mai uşor să lucreze. Pe lîngă avantajul indubitabil pentru exportatori şi importatori, şi celelalte organe de control vor simţi beneficiile modificărilor, care la exploatarea TARIM vor fi sigure sută la sută că cerinţele lor sînt respectate. Sistemul informaţional va conţine toate datele despre marfa exportată sau importată – codul marfar, descrierea, lista legislativă a documentelor permisive, lista instituţiilor ce eliberează autorizaţii, precum şi plăţile vamale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав