Cutremure stiri: 501

Guvernul a lăsat folosirea ștampilelor la discreția agenților economici

20 apr. 2016,, 18:25   Business
3502 1
Правительство оставило использование печатей на усмотрение компаний
Foto: capital.ro

Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței din 20 aprilie proiectul modificărilor la Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, potrivit cărora întreprinderile private vor fi învestite cu dreptul de a nu aplica ștampilele, relatează NOI.md.


În inițiativa susținută anterior de prim-ministrul Pavel Filip, se menționează că nu mai există necesitatea aplicării ștampilelor pe documentele întreprinderilor private. Potrivit modificărilor, companiile au dreptul să expedieze organelor competente documentele semnate de director sau altă persoană cu funcții de răspundere. De asemenea, nu va mai fi obligatorie păstrarea ștampilei întreprinderilor private la Camera Înregistrării de Stat.

Prezentînd proiectul modificărilor la Lege, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a precizat că sînt vizate doar întreprinderile private. Instituțiile publice vor continua să aplice ștampila și pe viitor.

Reprezentantul Ministerului Justiției s-a arătat convins că anularea obligativității aplicării ștampilelor va contribui la reducerea cu o treime a cheltuielilor pentru inițierea afacerii. Această inițiativă face parte din lista măsurilor întreprinse de Guvern în vederea înlăturării piedicilor pentru business și reducerii poverii administrative asupra antreprenorilor.

În anexa la document se precizează că modalitatea de aplicare a ștampilelor în țările europene este depășită și anularea acesteia ar putea duce la reducerea considerabilă a nivelului birocrației la inițierea afacerii. Printre țările UE, în care această necesitate demult a decăzut, se află Marea Britanie, Franța, Germania, Olanda și Belgia, precum și SUA și Ucraina. „După anularea ștampilei, volumul comerțului interior în aceste țări a crescut, de asemenea, a scăzut numărul de obstacole în livrările de mărfuri în străinătate”, se menționează în nota explicativă.

Precizăm că modificările propuse anterior de Guvern nu au fost aprobate în Parlament. Proiectul modificărilor reexaminate va fi iarăși supus dezbaterilor în cadrul ședinței plenare a Legislativului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав