Cutremure stiri: 501

Barometrul de afaceri: Sectorul agrar se dezvoltă mai bine decît celelalte sectoare

16 iun. 2016,, 12:44   Business
2935 0
Бизнес-барометр: Аграрный сектор развивается успешнее остальных
Foto: infotag.md

Scăderea indicatorului atractivității businessului în Moldova pe fundalul conjuncturi social-politice dificile este concluzia Barometrului de afaceri pe primul trimestru al anului 2016, relatează NOI.md.


Totodată, analiștii Camerei de Comerț și Industrie Franța-Moldova (CCI France Moldavie), cei ai Asociației „Colaborare Economică Moldo-Germană” și ai Agenției de Consulting „Magenta Consulting” care au prezentat la 16 iunie rezultatele unui sondaj al antreprenorilor efectuat în I trimestru al anului 2016 au menționat și factorii pozitivi, pe care investitorii străini îi consideră importanți.

Președintele CCI France Moldavie Emmanuel Sculios a declarat că indicatorii Barometrului de afaceri în I trimestru al anului 2016 au fost mai inferiori celor scontate, ceea ce se poate explica printr-o conjunctură social-politică tensionată. „Trebuie să remarcăm și schimbările pozitive. Îmbunătățirea climatului investițional a fost favorizată de introducerea moratoriului asupra controalelor de stat, numirea noului șef al Băncii Naționale a Moldovei și măsurile adoptate de Guvern pentru susținerea producătorilor autohtoni”, a declarat Sculios.

Printre principalele domenii ale economiei în care se înregistrează o anumită creștere Sculios a menționat sectorul agrar și cel al economiei externe. „Nivelul de optimism predomină la întreprinderile din industria agricolă. Totodată, crește ponderea întreprinderilor orientate spre piețele internaționale. Este un semnal foarte pozitiv, deoarece denotă adaptarea agenților economici autohtoni la condițiile businessului de pe piețele externe”, a explicat șeful CCI France Moldavie.

La rîndul său, directorul Asociației „Colaborare Economică Moldo-Germană” Gherhardt Orband califică drept foarte importante rezultatele Barometrului de business urmărit cu atenție de către companiile din țările germanofone. El a menționat că din momentul dobîndirii independenței pe piața Moldovei au intrat circa 400 de companii cu capital german, inclusiv companiile din Germania, Elveția, Austria, Luxemburg și Liechtenstein. „În prezent capitalul german este reprezentat de cîteva sute de companii și noi sîntem convinși că îmbunătățirea climatului investițional va determina sporirea prezenței companiilor din Germania și alte țări germanofile pe teritoriul Moldovei”, s-a arătat convins specialistul.

Potrivit lui Orband, Barometrul de business a devenit o practică general acceptată în multe țări și existența acestuia în Moldova are un rol important. „Acesta le permite întreprinzătorilor să aprecieze nivelul de stabilitate și perspectivele pieței. Cu regret, în Barometrul de business nu au fost incluse motivele din care antreprenorii sînt nevoiți să treacă în alt domeniu de activitate. Acest lucru ar putea duce la unele speculații care vor afecta sfera businessului”, a menționat directorul Asociației „Colaborare Economică Moldo-Germană”.

Orband a calificat drept un factor pozitiv introducerea de către autoritățile Moldovei a moratoriului asupra controalelor de stat la întreprinderi. „Companiile au obținut posibilitatea de a se „odihni” de inspecțiile care, precum cunoaștem, nu întotdeauna în Moldova sînt efectuate în conformitate cu legislație și interesele antreprenorilor. Companiile germane, ca și cele moldovenești. sînt interesate de transparență în business, reducerea impozitelor și îmbunătățirea mediului de afaceri în ansamblu”, a specificat el.

Rezultatele barometrului de business au fost publicate pentru a cincea oară. La sondajul de afaceri efectuat în perioada 13 aprilie – 12 mai au participat reprezentanți ai 610 companii moldovenești și străine care activează pe teritoriul Moldovei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав