Cutremure stiri: 507

Ciobanu: O anchetă internațională în privința furtului miliardului va fi posibilă doar cu schimbarea guvernării

13 iul. 2016,, 12:26   Politică
3838 0

Foto: jurnal.md

Desfășurarea unei anchete internaționale pe marginea fraudelor din sistemul bancar este o propunere judicioasă și ar putea da rezultatul scontat, inclusiv restituirea banilor. De această părere este analistul politic Victor Ciobanu, care a explicat cînd o astfel de anchetă va fi posibilă, într-un interviu pentru NOI.md.


„Dacă e să facem o analogie cu acel caz din Nigeria, vehiculat în presă în ultimul timp, acolo dosarul a fost pornit în SUA și, după cîștig de cauză în judecată, banii furați de guvernarea precedentă au fost restituiți poporului. Dacă e să vorbim de o astfel de anchetă, atunci da, cu siguranță este nevoie de o anchetă la nivel internațional, cu atît mai mult că au fost implicate mai multe țări, multe bănci și jurisdicții din afara Republici Moldova”, a explicat Victor Ciobanu.

În opinia editorialistului, ancheta internă bate pasul pe loc, întrucît organele de drept nu au „girul politic” pentru a face lumină în acest caz. Mai mult decît atît, analistul este de părere că, în realitate, nu există un dosar al „furtului miliardului”, și sînt investigate doar cîteva episoade răzlețe legate de acordarea creditelor neperformante.

„Cireașa de pe tort este sustragerea miliardului din rezerva națională și plecarea lui în țările calde – aceste lucruri trebuie investigate, or, asemenea dosar nici nu există sau nu s-a vorbit despre asta public. Guvernarea actuală a demonstrat că nu este interesată în investigarea acestui caz, de aici, concluzia mea este că e implicată direct în acest jaf. Prin urmare, mai întîi trebuie să schimbăm guvernarea, care să aibă voință politică să investigheze acest caz”, a punctat Victor Ciobanu.

Referindu-se la declarațiile făcute recent de fostul angajat al CNA Mihail Gofman, analistul politic a menționat că nu au fost niște descoperiri spectaculoase, ci doar confirmarea unor presupuneri pe care experții le aveau deja.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав