Cutremure stiri: 501

Negocierile nu vor mai avea loc

23 iul. 2016,, 11:15   Business
3698 1
Переговоров больше не будет
Foto: noi.md

Reprezentanţii Asociaţiei Micului Business din Moldova nu au găsit limbă comună vineri, la întrevederea cu Ministerul Economiei, privind problema patentelor, părăsind clădirea Guvernului în semn de protest.


Vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a spus în debutul întrevederii că "Ministerul doreşte soluţionarea problemei, dar dacă cineva este împotrivă atunci poate continua protestele".

"Miercuri va avea loc şedinţa Guvernului la care se va discuta problema activităţii în baza patentei de antreprenor. Noi vrem ca proprietarii afacerilor mari să achite impozite mai mari, iar proprietarii celor mici - impozite mici", a menţionat el.

Însă reprezentanţii asociaţiei au refuzat să "asculte lecţiile ministrului" şi au plecat.

Şedinţa a continuat cu participare instituţiilor guvernamentale, a serviciului fiscal şi foştilor proprietari de patente, care au creat societăţi cu răspundere limitată (SRL) şi au început a folosi aparatul de casă în activitatea lor.

"Pentru proprietarii de patente se propune majorarea plafonului de venit de la 300 mii de lei la 600 de mii, ceea ce va permite micilor antreprenori să importe marfă, iar dacă va fi marfă din ţara cu care noi cooperări, atunci nu se va impune taxă la importul acesteia. Referitor la aparatul de casă: proprietarii de patente le vor procura singuri, iar suma acestora va fi acoperită din impozite. Adică în primul an de activitate ei vor fi scutiţi de impozite şi în acest mod îşi vor recupera banii cheltuiţi", a spus dl Calmîc.

Ministrul consideră că "patenta a fost o măsură forţată, luată de autorităţile Moldovei în perioade de criză, iar acum nu mai este necesară. O dovadă este reducerea cifrei deţinătorilor de patentă - de la patru mii la 1,2 mii".

"Miercuri vom propune Guvernului o metodă alternativă, mai avantajoasă pentru deţinătorii de patentă", a reiterat vicepremierul.

Legislaţia prevede suspendarea din anul 2017 a activităţii în bază de patentă, în special în domeniul comercial şi crearea de către deţinătorii de patentă a întreprinderilor individuale sau SRL cu contabilitate şi folosirea aparatelor de casă. Micii antreprenori nu sunt de acord cu aceste modificări şi organizează acţiuni de protest la care cer să le fie permisă activitatea în continuare pe bază de patentă. Ministerul Economiei invită la dialog şi propune soluţii de compromis, însă Asociaţia micului business nu acceptă.






0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав