Cutremure stiri: 501

Franța: "Obiectivul" atentatului din biserică este de a "provoca un război al religiilor"

27 iul. 2016,, 11:26   Externe
2022 1

Премьер Франции: захват церкви - душевная рана для всех католиков
Foto: alchetron.com

"Obiectivul" atentatului într-o biserică catolică, marți, la Saint-Etienne-du-Rouvray (departamentul Seine-Maritime) este de a "provoca un război al religiilor", a estimat în aceeași zi premierul Manuel Valls, într-o intervenție la TF1.


"Prin atacul împotriva unui preot într-o biserică catolică, se observă clar care este obiectivul acestuia: să-i incite pe francezi unii împotriva celorlalți, să atace o religie pentru a provoca un război al religiilor", a afirmat el.

Deși atacul de marți din biserica din Saint-Etienne-du-Rouvray, în Normandia, constituie o premieră în Franța, și alte lăcașuri de cult catolice au mai fost ținta unor planuri de atentate în ultimele luni pe teritoriul francez, relatează RFI. Din ianuarie 2015, lăcașurile de cult sînt ținte preferate ale grupării jihadiste Statul Islamic.

Această amenințare planează de mai multe luni. Atacul lansat marți împotriva bisericii din Saint-Etienne-du-Rouvray, în Normandia, a confirmat temerile autorităților franceze de a constata că lăcașurile de cult sînt luate drept țintă de Statul Islamic.

Problema protecției lăcașurilor a apărut la doar câteva zile după atentatele din ianuarie 2015 împotriva redacției jurnalului satiric Charlie Hebdo și asupra unui magazin cu produse evreiești, care au determinat autoritățile franceze să lanseze operațiunea Sentinelle. Un număr de 1.227 de lăcașuri creștine sînt protejate în prezent prin acest dispozitiv de supraveghere a locurilor sensibile, care mobilizează forțe de securitate interne și militare. Aproximativ 1.000 de lăcașuri musulmane, precum și 794 de situri evreiești fac de asemenea obiectul supravegherii.

Amenințarea asupra lăcașurilor de cult catolice se concretizase în aprilie 2015 când poliția anunțase că a dejucat un proiect de atentat împotriva unei biserici la Villejuif (Val-de-Marne). Trei luni mai târziu, în iulie 2015, gruparea Statul Islamic lansa un apel în revista sa Dar al Islam de a fi vizate "locurile frecventate", citând — între altele — bisericile.

"Chiar după atentatul dejucat la Villejuif, s-a atras atenția să nu se deschidă toate porțile bisericilor, să se manifeste vigilență la cine intră în ele, dar aceasta nu poate dura, trebuie să fim realiști", spune Vincent Neymon, purtător de cuvânt adjunct al Conferinței episcopilor din Franța. "Noi știm de asemenea că statul nu poate pune forțe de ordine în fața tuturor lăcașurilor de cult și, chiar dacă ar fi cazul, oare aceasta ar fi suficient? Teama se instaurează și acest gen de atacuri întărește teama, dar noi facem ce trebuie pentru a o depăși, pentru a ne trăi credința. Prin coeziune vom reuși să învingem teama, trebuie cu orice preț să evităm divizările, izolările în cadrul comunităților și al societății", a mai spus el.

Potrivit unui raport parlamentar recent asupra mijloacelor de luptă împotriva terorismului, alegerea locurilor care necesită protecție s-a făcut în înțelegere cu prefecții și cu autoritățile de cult locale. O situație a stării acestora este trimisă în fiecare săptămână misiunii de protecție a lăcașurilor de cult. În două rânduri, anul trecut, cu ocazia sărbătorilor creștine din 15 august și de Crăciun, au fost date instrucțiuni prefecților și jandarmeriei pentru a întări paza în jurul bisericilor.

Ministrul de interne Bernard Cazeneuve avertizează în special împotriva "modurilor de operare noi" și a țintelor "din ce în ce mai diversificate", subliniind "excepționala forță simbolică" pe care ar constitui-o un atac împotriva unei biserici.

Acest atac fără precedent a fost condamnat de celelalte comunități religioase care și-au exprimat "totala lor solidaritate" cu comunitatea creștină. Consiliul francez al cultului musulman (CFCM) "condamnă cu cea mai mare vigoare acest act terorist laș și barbar" și exprimă "marea sa emoție și totala sa solidaritate cu toți creștinii din Franța".

Consiliul reprezentantiv al instituțiilor evreiești din Franța (CRIF) și-a exprimat la rândul său sentimentul de oroare și de tristețe în fața acestui atentat care "marchează o nouă etapă în amplificarea terorismului în Franța". CRIF își exprimă "în special indignarea că au fost vizate clădiri religioase".

Teama de divergențe între comunități a fost exprimată și de fostul premier Jean-Pierre Raffarin, care a invitat pe Twitter populația "să nu cadă în capcana războiului religios. Aceste crime sînt cele ale unor asasini cărora trebuie să li se aplice cea mai mare fermitate".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав