X 
Cutremure stiri: 506

Concluzia CC referitor la sesizarea privind alegerile prezidențiale a PSRM

5 aug. 2016,, 16:36   Politică
3238 0

Concluzia CC referitor la sesizarea privind alegerile prezidențiale a PSRM
Foto: noi.md

Curtea Constituţională a pronunţat decizia de inadmisibilitate a sesizării deputaților PSRM, privind controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului cu privire la stabilirea datei alegerii Președintelui Republicii Moldova, relatează NOI.md.


Astfel, în lipsa incidenţei normelor constituţionale asupra prevederilor contestate, Curtea a reținut că sesizarea nu întruneşte condiţiile de admisibilitate şi nu poate fi acceptată pentru examinare în fond”.

„Curtea a menţionat că potrivit articolului 72 din Legea Fundamentală, de competenţa Parlamentului ţine reglementarea sistemului electoral, care cuprinde alegerile parlamentare, prezidenţiale, precum şi referendumurile. De asemenea, potrivit articolului 78 alin. (6) din Constituţie, procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova este stabilită prin lege organică. Prin urmare, Curtea a subliniat rolul și prerogativa exclusivă a legislativului de a stabili data alegerilor prezidenţiale." se menționează în concluzia făcută de magistrații CC.

În același timp, Curtea a reținut lipsa unei legături de cauzalitate între problema privind data alegerilor prezidențiale și domeniile de reglementare cuprinse la articolele 23, 38, 76, 78, 79 și 80 din Constituție.


Amintim că un grup de deputați PSRM au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită magistraților să se pronunțe privind constituționalitatea tuturor proiectelor de lege și hotărîrilor Parlamentului legate de Alegerile Prezidențiale. Astfel, aceștia solicită ca instanța „să verifice” legalitatea adoptării modificărilor la Codul Electoral, dar și hotărârii Parlamentului cu privire la stabilirea datei alegerilor prezidențiale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав