X 
Cutremure stiri: 501

„Economisim” pe bugetari, ca să cheltuim la anul?

15 aug. 2016,, 11:37   Economie
9827 3
«Экономим» на бюджетниках в этом году, чтобы тратить в следующем?
Foto: mail.ru
Dumitru Barbalat


A fost publicată Hotărîrea Guvernului privind stabilirea moratoriului asupra majorării numărului de facto al unităților de personal angajate în cadrul organelor administrației publice și a altor instituții finanțate din bugetul de stat.

Pe perioada moratoriului este permisă angajarea doar în posturile vacante, cu condiția menținerii la nivelul numărului lunar al locurilor vacante, indicat în Hotărîre, și încadrării cheltuielilor pentru personal, ajustate la suma economiei stabilite. Moratoriul va fi aplicat pînă la sfîrșitul anului curent.


Ce se ascunde după aceste decizii scurte și cifre din tabelul anexat la Hotărîre?

În primul rînd, trebuie să ținem cont că bugetul pentru anul curent a fost calculat și adoptat, inclusiv, cu majorările cheltuielilor pentru sporirea numărului de personal pentru structurile indicate în Hotărîre pentru 2166 de unități.

În al doilea rînd,bugetul pentru personal (salariile, premiile și contribuțiile la fondul social și al asigurărilor în medicină) pentru anul curent este calculat în mărime de 5,26 miliarde de lei, ceea ce este cu 9,36% mai mult față de anul trecut. Cheltuielile pentru personal în 2015 și anul curent constituie 14,7% și, respectiv, 14,8% din sumele totale ale bugetelor. Este o parte semnificativă din cheltuielile bugetare. În multe țări aceste cheltuieli se limitează la 10%. Numărul personalului în structurile vizate, la fel, a fost majorat, față de anul trecut cu 2165,8 unități.

În al treilea rînd, aparatele ministerelor nu au nevoie de cadre. Statele lor de personal sînt completate.

În al patrulea rînd, cheltuielile pentru personal anul curent au fost majorate cu 450 de milioane de lei, iar economiile preconizate sînt de 149 de milioane de lei. Adică, chiar ținînd cont de „economii”, cheltuielile oricum vor fi mai mari cu 300 de milioane de lei, față de anul trecut. Oare putem numi aceasta economie?

Astfel, au fost luate măsuri în vederea sistării angajărilor pentru locurile vacante la funcțiile bugetare nu pentru 4639 de unități, ci pentru 2373 (4539-2165,8). Și acestea țin doar de structurile subordonate ministerelor.

Adică, cu o mînă, au fost adăugate statele și cheltuielile bugetare, ca totodată cu aceeași mînă să fie înghețate?! Aceasta se referă în mare parte la medicină și învățămînt. Potrivit datelor Guvernului, în învățămînt sînt 1059 de locuri vacante, iar în medicină – 988. Respectiv, 9,8% și 15,9% din numărul total de personal aferent în domeniile respective.

Trebuie să explicăm de ce datele din Hotărîre nu sînt,ca să nu o spunem mai dur, corecte. Potrivit datelor Ministerului Educației, în instituțiile de învățămînt, în prezent activează circa 45 de mii de învățători /pedagogi/ profesori. Comparați 45 de mii și 10,8 mii, conform datelor Ministerului Finanțelor. Aceeași situație este și în medicină. La 1 ianuarie 2016, potrivit raportului Ministerului Sănătății, deficitul de medici și personal medical constituia, respectiv, 15,7% și 61,6%, inclusiv, în instituțiile medicale raionale – 19%. În mărimi absolute aceasta constituie 15 mii de locuri vacante. Iar Ministerul Finanțelor afirmă că în medicină sînt doar 988 de locuri vacante.

Pe cine încercăm să amăgim prin aceste procedee? Desigur, doar pe noi înșine, pe parteneri și pe toți cetățenii de rînd.

O informație mai detaliată privind numărul locurilor vacante, „înghețate” și „economiile” preconizate puteți aflat din tabelul anexat. Comentariile sînt de prisos. Cu excepția următoarelor fapte importante.


Potrivit Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale, în procesul de executare a bugetului de stat, în condiții concrete, Ministerul Finanțelor este abilitat să blocheze anumite plăți, cu excepția celor pentru deservirea datoriei de stat/datoriei unităților teritorial-administrative. Blocarea poate fi efectuată pe o perioadă ce nu depășește 60 de zile.

Astfel, adoptînd Hotărîrea respectivă privind instituirea moratoriului pînă la sfîrșitul anului:

a) Guvernul și-a depășit competențele, deoarece această procedură putea fi asigurată legal printr-o decizie a Ministerului Finanțelor;
b) Guvernul a încălcat legea, stabilind un moratoriu pînă la finele anului, adică pe o perioadă mai mare de 60 de zile, așa cum prevede legea.

Să zicem că aceste greșeli/încălcări vor fi depășite cumva, nimeni nu va contesta Hotărîrea Guvernului și acesta va rezista pînă la finele anului. Iar atunci va intra în vigoare o altă regulă, conform căreia, soldurile mijloacelor financiare de pe conturile bugetelor-componente ale bugetului de stat, prezente la data încheierii anului bugetar – 31 decembrie 2016 – vor fi transferate pentru anul următor și vor fi accesibile pentru utilizarea în scopul acoperirii deficitului, în limitele prevăzute de legea bugetului pentru anul 2017.

Astfel, nicio economie nu se prevedea și, cel mai probabil, nici nu va exista, deoarece finanțele economisite în acest mod, oricum, vor fi utilizate în noul an bugetar.


Numărul de posturi vacante pentru care se suspendă încadrarea şi suma economiei cheltuielilor de personal aferentă




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав