Cutremure stiri: 505

Conducerea Găgăuziei s-a plîns reprezentanţilor UE, OSCE, CE şi SUA

25 aug. 2016,, 16:45   Politică
4157 2
Власти Гагаузии пожаловались представителям ЕС, ОБСЕ, СЕ И США
Foto: ipn.md

Aspectele relaţiilor dintre autorităţile centrale ale Moldovei şi administraţia Găgăuziei au devenit subiectul principal la întrevederea de miercuri, la Comrat, a başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, şi preşedintelui Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov, cu şeful delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola, şeful misiunii OSCE, Michael Scanlan, şeful Oficiului Consiliului Europei, Jose Luis Herrero, şi ambasadorul SUA, James Pettit.


Potrivit site-ului Comitetului Executiv al Găgăuziei, başcanul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că Codul electoral al Găgăuziei a fost contestat în instanţele de judecată din partea autorităţilor publice centrale.

Potrivit ei, Cancelaria de Stat, de asemenea, a înaintat o iniţiativă privind anularea legii regionale cu privire la imunitatea deputaţilor, iar Ministerului Educaţiei vrea să anuleze legea regională a învăţămîntului, ceea ce contravine normelor republicane.

Irina Vlah a amintit că Adunarea Populară, în conformitate cu Legea RM privind statutul juridic special al Găgăuziei, este abilitată cu atribuţiile de a adopta legi regionale ce reglementează relaţiile sociale în cele mai importante sfere ale vieţii.

Potrivit comunicatului, oaspeţii şi-au exprimat disponibilitatea de a acorda tot sprijinul Comitetului Executiv şi Adunării Populare în stabilirea dialogului între regiune şi centru.

În aprilie Ministerului Educaţiei şi-a exprimat nemulţumirea că UTA Găgăuzia a adoptat propria lege a învăţămîntului. Ministerul menţiona că documentul nu a fost discutat cu el şi nici cu cetăţenii şi organizaţiile nonguvernamentale, "fapt ce poate fi calificat drept o provocare la adresa autorităţilor centrale". Conducerea Găgăuziei a explicat adoptarea propriei legi prin faptul că actualul cod al educaţiei nu ţine cont pe deplin de interesele locuitorilor din regiune.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав