X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1410

Guvernul a dat startul procedurii transplantului de organe

7 sep. 2016,, 17:45   Societate
3132 0
Правительство дало старт процедуре трансплантации органов
Foto: spectmedhelp.ru

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul a adoptat unele modificări și completări la Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei independente de avizare de pe lîngă Ministerul Sănătăţii.


Propunerea Ministerului se înscrie în contextul executării prevederilor din Legea privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane, adoptată în anul 2008 și modificată în 2014.

Se exclude posibilitatea de a încheia un acord informat pentru donare de organe, ţesuturi şi celule de la donator în viaţă.

Pînă la modificare, în Regulament se prevedeau donări de organe, ţesuturi sau celule umane de la un donator în viaţă. Adică așa cum prevede Legea respectivă cu privire la transplant. Țesuturile și celulele umane au fost excluse. Și s-a completat cu posibilitatea de a prelua organe de la un donator care nu are capacitatea de a-și exprima consimțămîntul, prin încheierea unui acord cu persoane reprezentante ale donatorului, pe de o parte și membrii Comisiei independente de avizare, pe de altă parte.

Ministerul Sănătății, în termen de 30 zile, va institui componența nominală a Comisiei independente de avizare. Prin această indicație deja este de înțeles că din anul 2010, de cînd a fost aprobat regulamentul Comisiei respective, aceasta nu a existat. În componența Comisiei vor fi incluși cîte un reprezentant ai Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Spitalului Clinic de Psihiatrie, Comitetul Național de Expertiză Etică și MAI.

Deci, se poate de concluzionat că procedura de donare a organelor în Moldova pînă în prezent oficial nu era posibilă și numai acum poate să se înceapă.

Și aceasta în pofida faptului că din 2010 este constituită Agenția de Transplant (15,5 unități) cu misiunea de organizare şi supraveghere pe întreg teritoriul Republicii Moldova a activităţilor de transplant de organe, ţesuturi şi celule umane, în conformitate cu legislaţia în vigoare, şi profilaxia traficului ilicit de organe, ţesuturi şi celule umane. Și una dintre atribuțiile Agenției este întocmirea şi ţinerea Registrului donatorilor de organe, prin care urmează a se asigura monitorizarea continuă a activităţii de transplant. În total, 20 de atribuții semnificative.

Este semnificativ și modul de finanțare a Agenției – din contul mijloacelor bugetului de stat, inclusiv din contul mijloacelor obţinute din prestarea serviciilor contra plată şi alte mijloace ce nu contravin legislaţiei. Servicii cu plată în domeniul transplantului, în pofida faptului că funcția de bază a Agenției este doar supravegherea activităților de transplant, ce fel de servicii contra plată și alte mijloace mai pot exista în acest context?
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?