X 
Cutremure stiri: 502

Ziua ONU pentru cooperarea Sud-Sud

12 sep. 2016,, 08:30   Externe
1898 0
Foto: mail.ru

Cooperarea Sud-Sud este un element important al cooperării internaționale pentru dezvoltare și oferă oportunități viabile pentru țările în curs de dezvoltare și cele cu economii în tranziție pentru atingerea obiectivelor privind creșterea economică și dezvoltarea durabilă, potrivit ONU.


Țările în curs de dezvoltare au responsabilitatea principală pentru promovarea și punerea în aplicare a cooperării Sud-Sud, nu ca un substitut, ci mai degrabă ca o completare la cooperarea Nord-Sud. Comunitatea internațională ar trebui să sprijine eforturile țărilor în curs de dezvoltare pentru a extinde cooperarea Sud-Sud, menționează aceasta.

De asemenea, Adunarea Generală a ONU a cerut tuturor organizațiilor din domeniu și instituțiilor multilaterale să își intensifice eforturile pentru a integra în mod eficient cooperarea Sud-Sud în proiectarea, formularea și punerea în aplicare a programelor lor periodice și să ia în considerare creșterea alocărilor de resurse umane, financiare și tehnice pentru sprijinirea inițiativelor de cooperare sud-sud.

Pentru a marca importanța cooperării Sud-Sud, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a decis să marcheze Ziua pentru cooperarea Sud-Sud la 12 septembrie, în fiecare an. Data aniversează adoptarea în 1978 a Planului Buenos Aires de acțiune pentru promovarea și implementarea cooperării tehnice între țările în curs de dezvoltare.

Marcarea Zilei ONU pentru cooperarea Sud-Sud a fost stabilită inițial la o altă dată. În scopul conștientizării la nivel mondial și în vederea sprijinirii cooperării Sud-Sud pentru dezvoltare incluzivă, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în rezoluția sa 58/220 din 23 decembrie 2003, a proclamat 19 decembrie ca Ziua Națiunilor Unite pentru cooperarea Sud-Sud, prima aniversare a acestei Zile a avut loc, astfel, la 19 decembrie 2004.

Evenimentul marcării acestei zile s-a constituit ca o platformă vibrantă pentru comunitatea internațională în vederea sărbătoririi realizărilor; punerii în evidență a succeselor în ceea ce privește dezvoltarea socială; pentru explorarea de noi căi de colaborare; crearea de parteneriate inovatoare și incluzive; lansarea schemelor de colaborare concretă în vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare la nivel internațional (IADGs), inclusiv Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), în relațiile Sud-Sud, Est-Est, Est-Sud, public-privat și Nord-Sud-Sud.

În decembrie 2011, Adunarea Generală a decis ca, începând din 2012, marcarea Zilei Națiunilor Unite pentru cooperare Sud-Sud să se facă la 12 septembrie, pentru a aniversa ziua când Conferința Națiunilor Unite privind cooperarea tehnică între țările în curs de dezvoltare a adoptat Planul Buenos Aires de acțiune pentru promovarea și implementarea cooperării tehnice între țările în curs de dezvoltare (1978).
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав