Cutremure stiri: 502

CUC: Delegaţia transnistreană sfidează toate înţelegerile şi angajamentele

16 sep. 2016,, 14:30   Politică
4390 4

CUC: Delegaţia transnistreană sfidează toate înţelegerile şi angajamentele
Фото: forum.md

Pe 15 septembrie curent, în orașul Bender și-a reluat activitatea Comisia Unificată de Control (CUC).


În cadrul şedinţei, la subiectul „aspecte organizatorice”, CUC l-a confirmat în funcția de observator militar din partea Federației Ruse pe colonelul Serghei Dudnikov, care a preluat funcţia deţinută anterior de maiorul Victor Eriomenko, notează NOI.md.

Delegațiile CUC au luat act de cele 8 rapoarte săptămînale ale Comandamentului Militar Întrunit cu privire la situația din Zona de Securitate.

La tema liberei circulaţii în Zona de Securitate, care figura pe ordinea de zi a şedinţei, delegația moldovenească a propus repetat Comisiei să-și concentreze eforturile pentru identificarea unei soluții pragmatice la această problemă, luînd în considerare ultimele sugestii la acest subiect, înaintate de reprezentanții Ucrainei şi Misiunii OSCE, care includ viziunile generalizate ale delegaţiilor, enunţate inclusiv la ședințele anterioare ale Comisiei.

„Delegaţia transnistreană însă, într-o manieră proprie, deja bine cunoscută, a încercat să devieze discuţiile de la problemă, sfidînd astfel toate înţelegerile şi angajamentele convenite la nivelul copreşedinţilor CUC privind necesitatea eliminării barierelor existente în calea liberei circulaţii în Zona de Securitate. În circumstanţele create, copreşedintele CUC din partea Chişinăului, generalul de brigadă Ion Solonenco a subliniat că aplicaţiile militare care au fost desfăşurate nelegitim pe teritoriul Republicii Moldova în perioada 2-3 august 2016, cu participarea efectivelor Grupului Operativ al Trupelor Ruse în comun cu cele ale aşa-ziselor structuri de forță transnistrene, confirmă o dată în plus necesitatea imperioasă de a perfecţiona neîntîrziat mecanismul actual privind activitatea observatorilor militari, care trebuie să prevadă implicarea obligatorie a reprezentanţilor Misiunii OSCE în CUC”, menționează sursa citată.

Delegaţia moldovenească a reiterat că acţiunile de acest gen tensionează situaţia în regiune, subminează mecanismele existente de menţinere a păcii, fiind incompatibile cu logica procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană şi reprezintă o sfidare deschisă la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Consultările pe marginea problemei liberei circulații vor continua la sediul Misiunii OSCE în RM la nivelul copreședinților, precum și în cadrul viitoarei reuniuni a CUC.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав