Cutremure stiri: 505

Sandu: Candidatul comun al forţelor de dreapta poate fi identificat în baza sondajelor

27 sep. 2016,, 12:33   Politică
2939 3
Санду: Единого кандидата от правых сил помогут определить опросы
Foto: noi.md

La alegerile preşedintelui, candidatul comun al forţelor de dreapta va fi identificat în baza sondajelor, care arată şansele reale ale candidaţilor.


Aceasta este opinia preşedintei Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, expusă luni seara, la un post de televiziune.

Ea a explicat că este vorba, în primul rînd, de două partide şi de candidaţii lor la preşedinţie – PAS (Maia Sandu) şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr – DA (Andrei Năstase).

Maia Sandu a spus că rezultatele primului sondaj vor fi publicate săptămîna viitoare, iar datele celui de-al doilea sondaj vor apărea mai tîrziu.

„Rezultatele sondajelor vor facilita procedura de identificare a candidatului comun la preşedinţie, pentru care vor vota simpatizanţii celor trei partide – PAS, DA şi PLDM", a spus ea.

Solicitată să comenteze declaraţia liderului Partidului Popular European, Iurie Leancă, care este dispus să voteze în turul doi pentru liderul PAS, Sandu a spus că nu ştie nimic despre aceasta.

"Sînt bucuroasă că domnul Leancă crede aşa şi că este gata să voteze pentru mine în turul doi", a menţionat Sandu.

Referindu-se la aprobarea de către Guvern a legii despre emisiunea de către Ministerul Finanţelor a hîrtiilor de valoare pentru transmiterea lor la balanţa Băncii Naţionale (BNM) în schimbul creditelor pe care le-a acordat celor trei bănci falimentate, Sandu a spus că această "gaură financiară" trebuie acoperită, după cum insistă FMI absolut corect.

Ea şi-a exprimat regretul că detaliile negocierilor Guvernului şi BNM cu FMI privind Programul de cooperare "sînt ţinute în secret" şi de aceea e greu să spună dacă Guvernul avea sau nu alternative pentru acoperirea acestui gol financiar.

Liderul PAS consideră că BNM a procedat corect atunci cînd a acordat credite celor trei bănci pentru achitarea depozitelor către persoanele fizice. Potrivit ei, oamenii nu sînt vinovaţi că conducerea BNM, care primeşte salarii foarte înalte, nu au supravegheat cum se cuvine activitatea băncilor din care au fost furate sume enorme de bani.

În acest context, ea a amintit că PAS a solicitat prim-ministrului Pavel Filip să publice stenograma şedinţei Guvernului cînd a aprobat garanţia statului pentru BNM, pentru ca banca să poată acorda "Băncii de Economii", "Băncii Sociale" şi "Unibank" "creditele de urgenţă" pentru menţinerea lichidităţii lor şi pentru a nu admite panica pe piaţă.

Sandu a spus că Filip a publicat stenograma şedinţei Guvernului în cadrul căreia s-a discutat acordarea celei de-a doua garanţii către BNM , pentru 5,2 mld. lei.

"Noi insistăm, deja în regim judiciar, ca Guvernul să publice stenograma şedinţei la care s-a discutat prima garanţie (peste 9 mld. lei - "I."), a precizat Sandu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав