Cutremure stiri: 501

Campanie de informare privind predarea benevolă a armelor de foc

2 noi. 2016,, 14:00   Societate
2113 0
В РМ стартовала Программа информирования по незаконному обороту оружия
Foto: igp.gov.md

În Moldova a fost lansată o campanie de informare privind predarea benevolă a armelor de foc, susţinută de Uniunea Europeană.


La ceremonia de lansare a campaniei, care s-a desfăşurat miercuri la Inspectoratul General al Poliţiei, au fost prezenţi directorul acestuia. Alexandru Pînzari, ambasadorul Uniunii Europene în RM, Pirkka Tapiola, coordonatoarea rezidentă ONU şi reprezentanta permanentă PNUD, Dafina Gercheva, specialista Proiectului ONU pentru controlul armelor uşoare în ţările Europei de Est, Monika Lajhner.

Potrivit lui Pînzari, păstrarea ilegală a armelor reprezintă "un fenomen periculos cu care poliţia luptă zilnic".

"Scopul campaniei de informare este de a ajuta forţele de ordine din Republica Moldova să crească nivelul de conştientizare a necesităţii de înregistrare a armelor de foc, de predare a armelor de foc deţinute ilegal şi să reducă cererea şi utilizarea incorectă a armelor de către cetăţeni. Sîntem recunoscători partenerilor noştri europeni şi internaţionali pentru contribuţia adusă. Pentru început, pe reţelele de socializare va apărea un video despre necesitatea predării benevole a armelor, iar în continuare poliţia va intensifica activitatea profilactică în teritorii", a spus el.

Pirkka Tapiola a menţionat că deţinerea ilegală a armelor este una dintre problemele prezente şi în ţările UE.

"Problema e soluţionată de organele competente, însă, în paralel, noi lucrăm şi cu statele partenere. O modalitate este campania de informare. Prin proiectele sale, UE le arată cetăţenilor care este pericolul deţinerii ilegale a armelor. Sînt convins că această activitate va fi una de folos în Moldova", a spus diplomatul.

Şeful Direcţiei ordine publică şi securitate al IGP, Marin Maxian, a menţionat că în ultimii ani se atestă o creştere a aplicării în conflicte a armelor de vînătoare cu ţeavă lisă, care deseori au un rezultat fatal.

"De aceea poliţia lucrează în teritoriu în această privinţă. În ultimii ani populaţia a predat benevol peste 14 mii de unităţi de armă şi elemente ale acestora. De exemplu, în primele nouă luni ale anului curent, au fost predate 1059 de arme de foc. Aceasta este aproape de două ori mai mult decît în 2015. Deseori oamenii nu ştiu că pentru aplicarea armelor pneumatice, chiar şi în scop de apărare, precum şi pentru păstrarea ilegală a armelor vor trebui să răspundă în faţa legii", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав