X 
Cutremure stiri: 506

De cîți bani au nevoie RM și România pentru construcția noilor linii electrice

4 noi. 2016,, 17:00   Economie
3094 2
Сколько денег требуется Молдове и Румынии для строительства новых ЛЭП?
Foto: mail.ru

Proiectul de construcție a liniilor electrice de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești și Vulcănești-Chișinău cu stații back-to-back în vederea interconexiunii suplimentare a sistemelor energetice din Moldova și România, precum și pentru asigurarea livrărilor de energie electrică română în țara noastră este estimat la circa 200 de milioane de euro și poate fi realizat pînă la finele anului 2019, relatează NOI.md.


Acest fapt a fost remarcat de vicepremierul, ministrul Economiei al Moldovei, Octavian Calmîc, și omologul său român, Costin Grigore Borc, la finalul ședinței de la Chișinău a Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică între Moldova și România, ai cărei vicepreședinți ei sînt.

Octavian Calmîc și-a exprimat speranța că, la fel ca și în cazul gazoductului Ungheni-Chișinău, banii pentru elaborarea studiului de fezabilitate a construcției liniilor electrice de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești și Vulcănești-Chișinău vor fi oferite sub formă de grant de către Guvernul României din suma totală a asistenței financiare nerambursabile pentru Moldova, în valoare de 100 de milioane de euro.

Octavian Calmîc a spus că valoarea exactă a proiectului de construcție a liniilor electrice de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești și Vulcănești-Chișinău cu stații back-to-back va fi cunoscut mai tîrziu, după finalizarea elaborării studiului de fezabilitate, dar, potrivit unor calcule preliminare, aceasta va constitui circa 200 de milioane de euro.

Se preconizează că proiectul va fi realizat pînă la finele anului 2019 în cazul în care finanțarea va fi disponibilă. Discuții în acest sens se susțin cu diverse companii private, precum și donatori și parteneri de dezvoltare care manifestă interes față de proiect.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав