Cutremure stiri: 503

Un fost ministru francez al bugetului, condamnat la 3 ani de închisoare

8 dec. 2016,, 15:20   Externe
1966 0
Un fost ministru francez al bugetului, condamnat la 3 ani de închisoare
Foto: libertatea.ro

Fostul ministru francez al bugetului Jerome Cahuzac, în perioada 2012-2013, a fost condamnat joi de un Tribunal din Paris la 3 ani de închisoare, fără posibilitate de eliberare condiționată, pentru fraudă fiscală și spălare de bani.


Jerome Cahuzac, 64 de ani, fost ministru socialist al bugetului și responsabil cu lupta împotriva fraudei fiscale, a fost constrîns să demisioneze în 2013 pentru că a ascuns deținerea unui cont bancar în Elveția şi apoi în Singapore. Anterior, oficialul francez negase în mod repetat existenţa acestui cont.

Cahuzac, acum în vîrstă de 64 de ani, a fost exclus din Partidul Socialist, în urma acestui scandal care a contribuit la scăderea popularităţii preşedintelui Francois Hollande. De asemenea, timp de cinci ani el nu va mai avea dreptului de a candida pentru o funcție publică.

UPDATE| Alegeri primare în Franţa. Conservatorul François Fillon a fost ales candidatul dreptei la alegerile prezidențiale din Franța.

În același proces, fosta soție a lui Cahuzac, Patricia, a fost condamnată la 2 ani de închisoare, iar banca geneveză Reyl a fost obligată să achite o amendă de 1,875 milioane de euro pentru că a fost ‘instrumentul disimulării bunurilor’ de către Jerome Cahuzac.

Jerome Cahuzac, de profesie chirurg estetician specializat în implanturi de păr și consultanță pentru companii farmaceutice, a fost numit ministru al bugetului în 2012 de către Hollande, devenit președinte după o campanie în care promisese o guvernare fără reproș după acuzațiile de corupție din mandatele predecesorilor săi.

În urma scandalului Cahuzac, guvernul a întărit lupta împotriva fraudei fiscale, a înființat un parchet național financiar și o nouă instanță, Înalta Autoritate pentru transparență în viața publică.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав