X 
Cutremure stiri: 506

Alegerile preşedintelui Transnistriei: pe cine vor prefera votanţii

9 dec. 2016,, 13:45   Politică
4115 3
Выборы президента Приднестровья: кого предпочтут избиратели
Foto: novostipmr.com

Discrepanțele în listele electorale „însumează” 12% din sufragii.


Duminică, 11 decembrie, în Transnistria vor avea loc alegerile preşedintelui, la funcţia căruia pretind şase candidaţi. Principala dispută are loc între preşedintele în exerciţiu Evghenii Şevciuk, care doreşte să-şi menţină postul, şi preşedintele Sovietului Suprem (SS) Vadim Krasnoseliskii, care este promovat de Holdingul „Sheriff”, pentru a obţine în plus la puterea legislativă şi cea executivă.

Acest holding are concentrate mari active în regiune: o reţea de supermarkete, un club de fotbal, este unicul operator de telefonie mobilă, deţine o reţea de benzinării, fabrica de vinuri şi coniacuri „KVINT”, întreprinerea de textile „Tirotex” şi multe altele.

La începutul anului 2000 în Transnistria a fost creat Partidul „Obnovlenie”, al cărui lider a devenit actualul preşedinte Şevciuk, fostul vicedirector al firmei”Sheriff”. În 2005 partidul a cîştigat alegerile parlamentare şi Şevciuk a devenit spicher. În curînd însă căile lui Şevciuk şi companiei „Sheriff” s-au despărţit, el a fost demis din posturile de spicher şi lider al partidului. În anul 2011 Şevciuk şi-a îniantat personal candidatura în alegerile prezidenţiale. Fiind pe atunci un om politic de popularitate, el l-a devansat pe preşedintele nescimbat timp de 20 de ani Igor Smirnov şi pe Anatolii Kaminskii, spicherul SS şi liderul Partidului „Obnovlenie”, susţinut de Moscova.

În cadrul acestei campanii electorale Şevciuk a utilizat agenda antioligarhică, acuzînd Compania „Sheriff” de faptul că şefii ei încearcă „să substituie intereselşe statului cu cele proprii”. Din acest motiv, puterea executivă a înaintat în ultimul timp lozinca luptei cu oligarhii, de care fac uz unii candidaţi proprezidenţiali.

Forţele politice şi populaţia din regiune vorbesc mult despre tentativele de fraudare a rezultatelor votării din 11 decembrie. Nici pe departe toţi candidaţii sînt interesaţi în alegeri oneste. Tentativele în cadrul campaniei preelectorale de a destabiliza situaţia prin intermediul mass-media, declaraţiile deputaţilor, organizaţiilor obşteşti au dus la neîncrederea populaţiei în asigurarea de către comisiile electorale a unor alegeri oneste şi transparente.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав