X 
Cutremure stiri: 506

La Hamburg a avut loc reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor GUAM

10 dec. 2016,, 11:30   Economie
2477 1
В Гамбурге состоялось заседание глав МИД стран ГУАМ
Foto: mfa.gov.md

În marja reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE la Hamburg, a avut loc şi şedinţa Consiliului miniştrilor afacerilor externe al Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică - GUAM.


Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al MAEIE, la şedinţă a participat viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Lilian Darii.

În cadrul evenimentului a fost abordat un spectru larg de teme, îndeosebi consolidarea cooperării politice, economice şi sectoriale în cadrul GUAM, dezvoltarea zonei de liber schimb în statele membre GUAM, precum şi extinderea cooperării cu alte organizaţii şi state.

"Totodată, agenda discuţiilor a cuprins şi adoptarea unor decizii importante cu privire la crearea unui nou grup de cooperare în domeniul tineretului şi sportului şi aprobarea bugetului pentru anul următor", se arată în comunicat.

Viceministrul Lilian Darii a mulţumit preşedinţiei azere pentru activitatea desfăşurată şi a felicitat Georgia cu prilejul preluării preşedinţiei anuale a GUAM.

La Hamburg a avut loc şi reuniunea ministerială în formatul "GUAM + Japonia". În cadrul şedinţei au fost discutate subiecte importante, precum intensificarea implicării Japoniei în cooperarea regională GUAM, amplificarea cooperării în sectorul privat, precum şi examinarea oportunităţii creşterii rolului Japoniei în consolidarea capacităţilor instituţionale din statele membre ale GUAM.

"În contextul cooperării pentru dezvoltare, bazate pe experienţa şi expertiza Japoniei, a fost abordată contribuţia japoneză la promovarea democraţiei şi economiei de piaţă în statele membre ale GUAM", se menţionează în comunicatul MAEIE.

Organizaţia pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică - GUAM (ODDE - GUAM) a fost înfiinţată în anul 1997. Statutul organizaţiei a fost semnat la 23 mai 2006. Organele principale ale organizaţiei sunt: Reuniunea anuală (Summit) a şefilor de stat (organul suprem); Consiliul miniştrilor ai afacerilor externe (organul executiv); Comitetul coordonatorilor naţionali (organul de lucru); Oficiului Informaţional, din 2007 este instituit Secretariatul (organul informaţional).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав