Arşiţa stiri: 165
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

Uniunea Pensionarilor, dispusă să iasă la o acțiune de protest

14 dec. 2016,, 14:15   Societate
6035 2
Союз пенсионеров готов выйти на акцию протеста
Foto: infotag.md

Hotărîrea Guvernului privind introducerea unor modificări la legile care reglementează sistemul de pensii îi determină pe oameni să iasă la o acțiune de protest.


Autoritățile urmează să atragă la dezbaterea măsurilor de implementare a reformei sistemului de pensii reprezentanții societății civile, inclusiv oamenii de vază din domeniul sănătății, educației, culturii, precum și cei ai armatei. Apelul a fost lansat în adresa Guvernului astăzi, 14 decembrie, de către membrii Uniunii Pensionarilor (SP), în cadrul unei conferințe de presă, relatează NOI.md.

Președintele Uniunii Pensionarilor Victor Leancă a calificat drept inacceptabilă situația, în care s-au pomenit oamenii de vîrsta a treia. „Peste 700 de mii de pensionari au fost lăsați în voia sorții, deși mulți dintre ei au merite față de stat, care, cel puțin, trebuie să-i lase să nu calculeze leuțul de la pensie la pensie. În rîndurile UP sînt cei care și-au dat viață pentru sănătatea, educația și instruirea tinerei generații, cei care au construit și au creat condiții de viață confortabile. Acum ei au ajuns în condițiile unui genocid social și sînt nevoiți să lupte pentru dreptul de a primi minimul care le-ar permite să supraviețuiască”, a menționat șeful UP.

El a spus că membrii organizațiilor non-guvernamentale au adresat Președintelui, Guvernului, Parlamentului și a misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău o scrisoare deschisă în care comunică despre pregătirea acțiunilor de protest. „Vineri, 16 decembrie, reprezentanții UP și toți cei care riscă să fie afectați de acțiunile autorităților vor merge în marș spre clădirea Guvernului și vor cere anularea modificările antisociale. Noi îl vom chema să țină cont de opinia societății civile, cea a camarazilor noștri, care au contribuit enorm la viitorul țării lor, pentru ca reforma sistemului de pensii să corespundă intereselor întregii populații”, a declarat Victor Leancă.

Directorul de onoare al liceului „Ștefan de Mare”, membrul UP Nicolae Stratulat a calificat drept anormal mecanismul, în baza căruia elaborate amendamente scandaloase. „Autoritățile ne spun că nu pot asigura cu pensii peste 700 de mii de pensionari, 70 la sută din care sînt femei. 700 de mii, sînt mulți ori puțini, nimeni nu știe, pentru că au trecut doi ani de zile de la recensămîntul care a avut loc la noi în Moldova și nimeni nu posedă nici o informație corectă: cîți locuitori sînt la noi în Moldova. Dar, Guvernul ia decizii bazate pe calcule mitice preluate din cap, fără a consulta societatea. Este anormal cînd cei, pe care acest lucru îi privește în primul rînd, nu sînt luați în considerare”, s-a revoltat Stratulat.

Precizăm că la ședința din 5 decembrie Guvernul a adoptat un pachet de amendamente la reforma sistemului de pensii, care prevede, în special, creșterea vîrstei de pensionare la 62 de ani pentru femei și la 65 de ani pentru bărbați. De asemenea, este preconizată sporirea nivelul de substituire a pensiilor de la actualele 26 la sută pînă la 45 la sută care, în opinia autorilor reformei, va asigura plata pensiilor la un nivel apropiat de mărimea salariului mediu lunar.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав