X 
Cutremure stiri: 505

Filip: Moldova are nevoie de sprijinul SUA pentru a face ireversibil cursul prooccidental

27 iun. 2018,, 13:59   Politică
2638 4

Autoritățile moldovene sînt ferm angajate în cursul european și euroatlantic. Cu toate acestea, țara are nevoie de sprijin din partea SUA pentru a face ca această cale să fie ireversibilă.

O declarație în acest sens a făcut prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, la întîlnirea sa de la Washington cu conducerea Subcomitetului pentru Europa și Securitate Regională din cadrul Senatului SUA, Ron Johnson și Chris Murphy, la care părțile au discutat despre dezvoltarea securității regionale a relațiilor moldo-americane, relatează Noi.md.

Pavel Filip a spus că, în ultimii ani, popularitatea cursului prooccidental în Moldova este în creștere: 60% din populație pledează în favoarea cursului prooccidental, 34% susține vectorul prorus.

Premierul a menționat că relațiile moldo-ruse rămîn complicate, dar Moldova își dorește să aibă cu Federația Rusă o relație corectă, bazată pe respect reciproc.

Prim-ministrul moldovean și-a exprimat recunoștința pentru înregistrarea în Camera Reprezentanților a Rezoluției privind revitalizarea relațiilor dintre Republica Moldova și SUA, precum și a rezoluției depuse în Congresul SUA, în care se exprimă sprijinul pentru eforturile Moldovei, Georgiei și Ucrainei în asigurarea integrității teritoriale.


Pavel Filip a mulțumit SUA pentru sprijinul acordat în cadrul Adunării Generale a ONU pentru proiectul de rezoluție privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, menționînd că eforturile sînt îndreptate spre găsirea unei soluții pentru conflictul transnistrean, iar fără prezența militară rusă în regiunea transnistreană realiza acestui lucru este mai ușoară.

Referindu-se la relațiile moldo-ruse, premierul a menționat că acestea rămîn complicate, dar Moldova își dorește să aibă cu Federația Rusă o relație corectă, bazată pe respect reciproc.

Oficialii americani au apreciat progresele înregistrate în problema transnistreană și și-au reafirmat sprijinul pentru cursul prooccidental al Moldovei și punerea în aplicare a programului de reforme.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав