Cutremure stiri: 508

Ceartă pe salariile grase ale miniștrilor între Marian și Albu: „Cînd primești 40 de mii lunar. - Ba 70 de mii! - Cine are atîta?”

10 oct. 14:45   Politică
6 ore in urma 2809 1

Deputații Radu Marian și Adrian Albu s-au certat, în direct, în cadrul emisiunii Rezoomat de la Realitatea.

Mărul discordiei l-a constituit salariile miniștrilor din Guvernul Recean, majorate substanțial de la 1 iunie 2023.

Cearta a pornit atunci cînd deputatul PAS Radu Marian a pomenit de salariile moldovenilor.

„Cînd ai un salariu de 40 de mii de lei, ți-i mult mai ușor să iei un credit de exemplu”, a spus Radu Marian.

„70 de mii”, l-a întrerupt deputatul socialist Adrian Albu.


„Eu nu am. Cine are 70 de mii?”, a întrebat Marian.

„Miniștrii voștri”, i-a răspuns Albu.

„Asta iarăși e o minciună, nu au miniștrii 70 de mii, au 40 de mii”, a replicat deputatul PAS.

„Toată țara minte”, i-a spus, ironic, parlamentarul PSRM.

În mai 2023, guvernarea PAS a decis majorarea lefurilor unor categorii de funcționari publici. Printre aceștia se numărau si miniștrii, care urmau să primească, 1 iunie 2023, salarii de peste 50 de mii de lei. „E absurd cînd un ministru are un salariu mai mic decît cineva pe șantier sau chelnerii din cafeneaua de peste drum”, a încercat atunci să explice decizia premierul Dorin Recean.

Ministra Finanțelor de atunci, Veronica Sirețeanu, declara că nici leafa de 50 de mii de lei nu este suficient de mare: „Eu nu aș fi tentată să lucrez pentru așa un salariu”.

În iulie 2023, ministrul Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba, spunea că suma transferată pe card a constituit 39 de mii de lei, în cazul lui. Totodată, acesta a evitat să răspundă dacă lucrează pentru remunerare sau din patriotism, dar a precizat că de lefuri mai mari se bucură „toți, de sus pînă jos, de la cel mai junior consultant la decident politic”.

În septembrie 2023, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, susținea că nu știe ce salariu primește pentru că „nu reușește” să se uite pe card. „Este o situație banală, pe care trebuie să o rectific, dar cred că e aproape de 50 de mii de lei”, a precizat atunci ministrul.

În aprilie 2024, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, declara că are un salariu mai mic de 50 de mii de lei. „Salariul net, adică ce transferă ministerul pe card, în luna martie, dacă nu greșesc au venit 41 de mii de lei, pot să vă arăt și fluturașul”, a precizat Spînu pentru UNIMEDIA.

Din declarația de avere și interese personale depusă de Ala Nemerenco, ministra Sănătății, la Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru anul 2023, reieșea că aceasta a avut, anul trecut, un salariu lunar de peste 51 mii de lei.

3
10
0
2
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав