Cutremure stiri: 501

Filip optează pentru îmbunătățirea relațiilor cu FR: „Nu avem nimic împotrivă”

27 iun. 2018,, 10:10   Politică
3164 3

Moldova consideră că va reuși să depășească această perioadă dificilă din relațiile sale cu Rusia.

O declarație în acest sens a făcut marți prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip, în cadrul unui discurs rostit la una dintre cele mai importante instituții de cercetări din Washington – Institutul Păcii. Transmisiunea în direct putea fi vizionată pe site-ul organizației, relatează Noi.md.

„Sîntem pentru o abordare pragmatică în relațiile cu Federația Rusă, bazată pe respect reciproc, a menționat el. După ce Republica Moldova a semnat în 2014 cu Uniunea Europeană Acordul de asociere și Acordul de liber schimb, relațiile noastre cu FR s-au înrăutățit.”

Potrivit lui Filip, atunci Moscova a propus Chișinăului „relații comerciale cu FR sau cu UE”. „Societatea Moldovei a stabilit în ce direcție ne vom mișca – pe dimensiunea integrării în Europa”, a spus premierul.

Filip a adăugat că Rusia „a instituit taxe vamale pentru 18 poziții care reprezintă 80 la sută din exportul nostru pe piața rusească”, ceea ce constituie „o încălcare a înțelegerilor privind comerțul liber stabilite în CSI”. „Dar cred că noi vom reuși să depășim această perioadă dificilă din relațiile cu FR, a spus premierul. Nu avem nimic împotriva Rusiei”.


Filip a mulțumit Washingtonului „pentru sprijinul politic și asistența economică impunătoare”, precum și a specificat că Guvernul lui „și-ar dori să dezvolte în continuare relațiile cu SUA”.

După cum a comunicat anterior Serviciul de presă al Premierului, vizita sa de trei zile în capitala americană a avut ca scop intensificarea cooperării bilaterale. Filip s-a întîlnit, în special, cu secretarul de stat, Mike Pompeo.

Chișinăul este împotriva pacificatorilor din FR

Luînd cuvîntul în cadrul aceluiași eveniment, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Moldovei, Tudor Ulianovschi, a comentat Rezoluția adoptată la 22 iunie de către Adunarea Generală a ONU, în care aceasta îndeamnă la retragerea din Transnistria a militarilor ruși care fac parte din forțele de menținere a păcii. „Retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova – nu este o poziție nouă adoptată de noi, a menționat el. Este poziția Guvernului țării noastre din momentul dobîndirii independenței. Adoptarea Rezoluției a demonstrat solidaritatea internațională cu Moldova, care insistă pe integritate teritorială.”

Potrivit ministrului, Chișinăul „și-ar dori să aibă relații constructive normale cu FR, dar nu din contul suveranității sale. „Noi optăm pentru retragerea militarilor ruși și substituirea lor cît mai grabnică cu forțe internaționale de menținere a păcii”, a adăugat Ulianovschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав